Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Tajland :: Bangkok :: Vodiči :: Povijest
Bangkok

Povijest

Povijest

Tajlanđani nisu prastanovnici zemlje u kojoj žive. Došli su na područje današnjeg Tajlanda iz područja koje danas pripada južnoj Kini. Oko 650.pr.n.e. tamo su osnovali kraljevstvo Nanchao. Zbog napada kineskih naroda počeli su početkom našeg računanja vremena napuštati domovinu i seliti se dolinama rijeka prema jugu, u današnji Tajland. U to doba ovo je područje bilo rijetko naseljeno. Oko 1.250. Kublaj Khan osvojio je još postojeće kraljevstvo Nanchao i prisilo njegove posljednje stanovnike da napuste domovinu. Više od 1.200 godina nakon prvog vala iseljavanja i oni su krenuli u pravcu Tajlanda koji se u to doba zvao Suwannaphum (Zlatna zemlja). Doseljenici osnivaju male zajednice i kneževine. Ponekad se bore jedni protiv drugih, a jedan se dio ujedinio u borbi protiv Kmera koji su kontrolirali ovaj dio Azije.
Početkom 13.st. oslobodili su se kmerskog jarma i oko 1.238. osnovano je prvo kraljevstvo u Sukhothaiu u plodnoj nizini rijeke Chao Praya. 140 godina, ako možemo vjerovati dokumentima, u Sukhothaiu se živjelo kao u raju. Najvažnija ličnost ovog razdoblja je kralj Ram Kamhaeng (1.279 - 1.299) koji je stvorio tajlandski alfabet koji se i danas koristi. Održavao je i dobre diplomatske i trgovačke odnose s Kinom. Za Tajlanđane je carstvo iz Sukkhothaia prvi početak njihove povijesti. Po prvi put stvoren je tipični tajlanski stil. Prvi pisani dokument je na steli iz 1.292.
Oko 1.350. jedan drugi vladar, kralj Rama Thibodi osnovao je novu dinastiju i proglasio Ayutthayu glavnim gradom Siama. Slijedećih 417. godina Ayutthaya je bila centar kraljevstva. 1.767. Burmanci su grad sravnili sa zemljom (a grad je bio tada raskošniji od Pariza i Londona!).
U 16. stoljeću stranci dobivaju dopoštenja za otvaranje svojih trgovačkih podružnica. Prvi su svoji podružnicu otvorili Portugalci, a slijedili su ih Holanđani, Englezi i Francuzi. Grk Phaulkon postao je čak ministrom unutarnjih poslova za vrijeme vladavine kralja Naraia Velikog (1.665-80).
Zavjere, intrige, drzavni udari nisu bili ništa novo u Ayutthaya carstvu. Vjerojatno je 1.767. jedna od zavađenih stranki na dvoru Burmancima otvorila gradska vrata i tim činom zapečatila sudbinu carstva.
Nekoliko mjeseci kasnije general Taksin protjeruje Burmance iz zemlje . Vladao je 15 godina iz Thonburia, a 1.782 na prijestolje dolazi dinastija Chakri.
Za vrijeme 2.Svjetskog rata Japanci su okupirali Tajland i prisilili vladu da objavi rat SAD-u. Tajlandski ambasador u SAD-u bio je dovoljno pametan da tu objavu rata nikad ne preda. Gerilske grupe iz pozadine pobijedile su Japance, a “objava rata” je zaboravljena.

Bangkok razdoblje – Dinastija Chakri (od 1.782)
Nakon generala Taksina koji je izabrao Thonburi za svoje sjedište i tamo se proglasio kraljem, 1.782. počinje vladavina kraljeva iz dinastije Chakri koji su prijestolnicu premjestili na drugu obalu rijeke, u Bangkok.


Autor: Puturist.com