Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Tajland :: Bangkok :: Vodiči :: Religija
Bangkok

Religija

Religija

Oko 95% Tajlanđana su budisti. Teravada budizam je i službena religija Tajlanda; naziva se i Hinayana tj. mali kotač. Budizam se temelji na iskustvu, spoznajama i nauku “Bude” Siddharte Gautame. On nije bog već čovjek koji je pronašao pravi put do spoznaje, prosvjetljenja i pokazao ga ljudima. Budizam polazi od toga da povijesni Buda, Sidartha Gautama nije jedini Buda (“probuđeni”, “prosvjetljeni”), već i prije njega bilo Buda i bit će ih iza njega. Gauthama se smatra 24. Budom u ovom razdoblju svijeta.
Osim budista u Tajlandu je i oko 1 mio muslimana (80% živi ih na jugu zemlje), 250.000 kršćana, 30.000 Sika i Hindusa, ½ mio konfucijevaca (koji pripadaju mahayana budizmu Kine). Mahayana budizam kasnija je modifikacija Budinog učenja u kojoj dodatno postoje bogovi, polubogovi, duhovi i demoni, a put do nirvane puno je teži.

Buda Siddharta Gautama
Siddharta znači “onaj koji je dostigao svoj cilj". Rođen je oko 563.pr.n.e. u Lumphiniju, područje sjeverne Indije koje danas pripada Nepalu, kao sin kralja Suddhodane. Siddarthina majka Maja, koja ga je rodila stojeći držeći se za drvo, umire 7 dana nakon poroda kao i majke drugih buda, jer se iz njihove utrobe ne može roditi niti jedno drugo dijete. Odgaja ga teta, a on odrasta u velikoj palači svog oca u Kapilavastu u velikom luksuzu. Kad je imao 16 godina, žene ga rođakinjom Yashodhorom  s kojom je imao sina Rahula.
Prilikom izleta u okolicu upoznao je ljudsku patnju. Kad je napunio 29 godina i spoznao besmislenost života u izobilju i blagostanju, napušta dom da bi tražio istinu. Šest godina provodi kao lutajući hodočasnik, podvrgao se strogoj askezi; priključivao se raznim učiteljima da bi proučavanjem veda našao izbavljenje. Kad je uvidio da na taj način neće stići do svog cilja, počeo je intenzivno meditirati. U to vrijeme bio je u Gayi (Benares). Odupro se iskušenjima demona Mare koji ga je htio skrenuti s puta. Ispod drveta bodhi (Ficus religiosa) nakon sedam dana intenzivne meditacije, doživio je prosvjećenje. Znao je da je prekinuo ciklus ponovnih rođenja, da je postao Buda tj. “probuđeni”. Od 35. – 80. godine života propovijedajući hodočasti zemljom. Dobiva mnogo pristaša. Za kišnih razdoblja boravili su na jednom mjestu. Iz toga se razvila povezanost redovnika u zajednici i svjetovnjaka. Ovi posljednji opskrbljivali su redovnike hranom i odjećom, a zauzvrat su im redovnici predavali duhovna učenja i vjerske zasluge. Oko 483.pr.n.e. umire u prisustvu 500 prosvjećenih redovnika u Kushinari (danas se zove Kasia). Ušao je u nirvanu (ugasnuće, nestajanje). Njegovo je tijelo bilo spaljeno, a pepeo i ostaci kostiju  dospjeli su kao relikvije na razna mjesta – spominje se brojka od 80.000 relikvija.


Autor: Puturist.com