Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Austrija :: Beč :: Vodiči :: Javni prijevoz u Beču
Beč

Javni prijevoz u Beču

Javni prijevoz u Beču

Kompletnim javnim prijevozom u Beču (metro, prigradska željeznica, tramvaji i autobusi) upravlja Wiener Linien (tel: (01) 790 9105; website: http://www.wienerlinien.co.at/). Prometna mreža radi od 0500 do 2400, a nakon ponoći voze noćni autobusi, koji kreću svakih pola sata sa početne stanice na Schwedenplatzu.

 

Metro (U-Bahn). Sistem metroa satoji se od 5 linija. Linija broj 2 (U2) prometuje od Karlsplatza preko Ringstrasse do Schottenringa. Linija U4 vozi od Ringstrasse prema sjevernim i zapadnim predgrađima. Linija U3 vozi od istoka prema zapadu, a U1 od sjevera prema jugu, dodirujući se u 1.okrugu (Innerestadt). Linija U6 je zapravo tramvajska linija, uglavnom nadzemna, koja se pruža paralelno uz Gürtel.

 

Tramvaj . Beč ima jednu od najvećih tramvajskih mreža u svijetu. Tramvaji su vrlo bučni, ali zalaze u svaki dio grada, osim u najstrmije dijelove.

 

Jedna vožnja metroom, tramvajem ili autobusom stoji 1.50 EUR (2 EUR ako je karta kupljena u tramvaju ili autobusu), a sva presjedanja su uključena. Vožnja noćnim autobusom košta 1 EUR. Vozne karte moraju se poništiti pri ulasku. Putnike bez važeće vozne karte čeka kazna: česte su inspekcije po tramvajima i autobusima. Karte su dostupne u uredima Wiener Liniena, na automatima te na kioscima koji prodaju cigarete i novine (tabak).

Vienna Card je propusnica koja omogućuje trodnevno korištenje metroa, tramvaja i autobusa (izuzevši noćne linije), nudi popuste pri posjeti znamenitostima, trgovinama i restoranima. Ostale propusnice nude 24-satno, 72-satno ili tjedno korištenje prijevoza, te osmodnevni karnet koji mogu koristiti dvije osobe koje zajedno putuju. Propusnice se mogu nabaviti u poslovnicama Wiener Liniena.

 

Taksi. Svi taksiji su opremljeni brojilom. Vožnje su skuplje od 2300 do 0600, nedjeljom i praznikom. Prtljaga se dodatno naplaćuje, što je jasno istaknuto u samom vozilu. Dodatno se naplaćuje poziv za naručivanje taksija (službeni taksi je Radio Taxis (tel: (01) 31300 ili 40100 ili 60160 ili 81400)). Napojnica od 10% ili zaokruživanje na cijeli EUR je uobičajeno.

 

Vožnja po gradu

Dok će turisti pješaci možda cijeniti gužvu na uskim uličicama starog grada, motorizirani turisti će ju sigurno vidjeti kao noćnu moru. Innerestadt je najbolje izbjegavati preko dana, premda je i po noći teško naći parkirno mjesto. Parkirališta su često smještena u dnu trgova ili na njihovim rubovima, a ulazi su jedva zamjetljivi. Parkiranje je vrlo skupo. Kratkotrajno parkiranje je jedino moguće u prvih devet bečkih okruga. Prostori određeni za parkirališta označeni su plavom crtom na cesti, često samo na ulazu u parkiralište. Parkirne karte koje vrijede 30, 60 ili 90 minuta kupuju se na automatima ili na kioscima. Vremenska ograničenja i cijene variraju. Parkirališta su strogo nadzirana a kazne su visoke, naročito ako vam vozilo odšlepaju. Upozorenje vlasnicima kampera da je parkiranje takvim vozilima strogo zabranjeno u blizini gradskog centra. Vožnja Gürtelom, van strogog centra, omogućava lako i brzo kretanje gradom, osim u doba prometne špice, između 0730 i 0900, te 1500 i 1830.

 

Unajmljivanje automobila

Unajmljivanje je vrlo restriktivno. Za vozače iz zemalja EU dovoljna je nacionalna vozačka dozvola. Državljani ostalih zemalja, pa tako i Hrvatske, moraju pribaviti međunarodnu vozačku dozvolu. Minimalna dob za unajmljivanje automobila je 21 godina, premda mnoge kompanije postavljaju kao uvjet navršenih 25 godina. Osiguranje je obavezno pri unajmljivanju, a unajmljivači moraju pripaziti da je to navedeno u ugovoru. Obavezna je i kreditna kartica.

Zastupljene su sve veće kompanije: Avis, Opernring 35 (tel: (01) 587 6241; website: http://www.avis.at/), Budget, Schwechat, Flughafen (tel: (01) 7007 32711; website: http://www.budget.com/), Europcar, Schubertring 9 (tel: (01) 714 6717; website: http://www.europcar.at/), Hertz, Kärntner Ring 17 (tel: (01) 512 8677; website: http://www.hertz.com/), i Sixt, Wiedner Guertel 1A Suedbhf (tel: (01) 7007 36517 ili 0800 1111 7498; website: http://www.e-sixt.at/). Automobili se mogu unajmiti na aerodromu te na Zapadnom (Westbahnhof) i Južnom (Südbahnhof) željezničkom kolodvoru.

 

Unajmljivanje bicikla

Državno poduzeće "Rent a bike" iznajmljuje bicikle na željezničkim stanicama Westbahnhof (zapadni kolodvor), Bahnhof Wien Nord (sjeverni kolodvor), Bahnhof Floridsdorf i Südbahnhof (južni kolodvor). Važeća pretplatnička karta za željeznicu i osobni dokument sa slikom omogućava vam popust pri najmu bicikla.

Bicikle iznajmljuju i privatna poduzeća. Najveća ponuda je uz obalu Dunava, gdje se nalaze brojne biciklističke staze. Pedal Power, Austellungsstrasse 3 (tel: (01) 729 7234; website: http://www.pedalpower.at/) se nalazi zapadno od stanice metroa Praterstern, na liniji U1. Bicikli se iznajmljuju od ožujka do listopada. Rad und Skaterverleih, Copa Cagrana, Donauinsel (tel: (01) 263 5242; website: http://www.fahrradverleih.at/), otvorena je također od ožujka do listopada, a u ponudi ima dječje i obiteljske bicikle.

Bicikli se mogu unijeti u metro za polovicu cijene jedne vožnje, osim u doba prometne gužve. Biciklističke staze su dobro obilježene, ali vozačima se preporuča oprez u vožnji glavnim prometnicama i kroz Innerestad. U Turističkom uredu možete dobiti prospekt o bicikizmu u Beču. Sve biciklističke staze prikazane su u brošuri Rad Weg, koju možete nabaviti u svim knjižarama.

Direktan let za Beč


Autor: Puturist.com