Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Južna Amerika :: Meksiko :: Cancun :: Korisni savjeti :: Nekoliko korisnih info
Cancun

Nekoliko korisnih info

Nekoliko korisnih info

Cancun je smješten na poluotoku Yucatan, te je udaljen od glavnog grada Mexico City-a oko 2:30h leta. Na navedenoj relaciji Mexico City - Cancun lete dvije poznate meksičke zrakoplovne kompanije Aeromexico i Mexicana Airlines. Prijevoz od aerodroma do hotela organiziran je klimatiziranim kombi vozilima u koji stane šestero do desetero putnika i cijena po osobi iznosi USD 10.00. Također se može doći i taksijem do hotela. Cijena taksija je oko 40.00 USD.
Cancun je podijeljen na tzv "stari" dio, odnosno downtown i "novi" dio, odnosno zonu hotela.
U zoni hotela smještaj je dosta skup, neka prosječna cijena spavanja iznosi od USD 100.00 na više po osobi. Tamo se nalaze svi poznati hoteli poput Hiltona, Sheratona, Hyatt, Intercontinental, Crowne Plaza, Holiday Inn, Fiesta Americana itd. Većina ih je s 5 zvjezdica, te s 4 zvjezdice. Niže kategorije u samoj zoni hotela nema. Svi su smješteni ili na samoj plaži ili vrlo blizu plaže.
U starom dijelu Cancuna također postoji dosta hotela i cijene su puno povoljnije. Tamo se smještaj po osobi kreće od USD 20.00 na više. Ima puno malenih novoizgrađenih hotela, čistih i urednih s uslugom na nivou. Najbolji primjer je hotel "Los Girasolles". Taj tzv. downtown udaljen je od zone hotela cca 10 minuta autobusom, a cijena karte za autobus iznosi 1.00 USD.
S obzirom da je Cancun poznato i elitno ljetovališe amerikanaca, vlasnici hotela navikli su da im turisti dolaze na godišnji po 7 dana, te ako se ostane npr. 14 dana ili duže oni daju popust na smještaj, te je to u samom dolasku potrebno dogovoriti.
Cijena taksija u starom dijelu, bez obzira koliko se vozite ne smije biti veća od 17 pesosa (USD 4.00). Ukoliko zaračunaju više može ih se prijaviti na glavnu taxi službu i u tom slučaju oduzima im se pravo da ikad više tamo voze. Dosta su rigorozni, jer žele da Cancun bude sigurno mjesto, što i je. Navedena cijena ne vrijedi za prijevoz do zone hotela, već samo unutar tog starog dijela gradića.
Što se tiče hrane, u starom dijelu ima puno originalnih meksičkih restorana u kojima svira živa muzika- mariachi. Jedan od poznatijih je Pericos. Cijene variraju od restorana do restorana. Hrana u trgovinama poput našeg Getroa ili Konzuma puno je povoljnija od cijena u Hrvatskoj. Također se i tamo može uzeti gotov topli obrok za cca 3 do 4 USD. Ponuda hrane je raznovrsna i ukusna, što se ne može reći i za kavu. Kava je tamo groznog okusa, slaba, rijetka i bljutava. Voda se ne smije piti. Cijena pola litre obične vode iznosi oko 3.00 USD, dok se coca-cola prodaje po cijeni upola manjoj.
Navečer se može izaći na mnogobrojna mjesta. Najpoznatija je diskoteka Coco Bongo, koja se nalazi u zoni hotela. Tamo se održavaju razno razni koncerti i jazz festivali. Kroz diskoteku prolaze cure sa bocom tekile i zviždaljkom, te natoče tekilu u malu čašu i to naplate USD 5.00, a na prvi pogled izgleda kao da časte pićem, no tamo nema ništa besplatno. Cijene u barovima i kafićima su dosta visoke. Nema piva, ni koktela ispod 10.00 USD.
Plaže su bijele pješčane, jako čiste i uredne, većina ih je u vlasništvu hotela. More je tirkizne boje i malo toplije nego u Hrvatskoj. Okoliš je jako uređen, npr. živica je ošišana u obliku raznih životinja, sve je puno palmi, zelenila i cvijeća.
Preporuča se posjetiti još mjesta u blizini Cancuna, kao što je Chitzen Itza, Cozumel, Tulum, Xcaret, Merida, Playa del Carmen.
Cancun je sigurno, egzotično, dinamično i zanimljivo mjesto za ljetovanje.


Autor: Branka ČEKOLJ