Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Južna Amerika :: Meksiko :: Cancun :: Znamenitosti :: Tulum
Cancun

Tulum

Tulum

Zahvaljujući svom položaju na karipskoj obali Tulum je jedno od najljepših mjesta u kojima se možete diviti stvaralaštvu Maya. U Tulumu je pronađena stela koja datira još iz 564. g. Unatoč tome, smatra se da je mjesto podignuto tek u 12. st., a da je ova stela donesena iz nekog drugog mjesta u Tulum.
Kao i ostali gradovi, i Tulum je bio okružen zidinama odakle i dolazi ime grada. Tulum znači zid, ograda ili jarak. U liniji istok – zapad zid je dug 150 metara, a u smjeru sjever – jug zid se proteže u dužini od 450 metara. Sam zid ima visinu između 4 i 6 metara. Unutar zidina nalazile su se ceremonijalne zgrade te stambeni prostor za aristokraciju, dok je običan puk živio van zidina.
Glavna znamenitost u Tulumu je Castillo, podignut u nekoliko faza gradnje, a dobro se vidi s mora. Vjerojatno je 1518. Španjolac Spanier Juan de Grijalva s pučine vidio Castillo i smatrao ga za osmatračnicu. Castillo je djelovao kao prava utvrda te se Španjolci nisu usudili iskrcati.
Druga važna građevina u Tulumu je Hram freski; zbog skluptura i slikarija pronađenih u njemu smatra se da je Hram imao veliko društveno i religiozno značenje. Na freskama pronađenim u hramu prikazani su bogovi, zmije i cvijeće u sivo – plavim tonovima. Na vanjskom zidu hrama nalaze se, osim ostalog, velike stilizirane Chac maske, ali bez velikog nosa poput surle.
Oko jedan kilometar od arheološkog nalazišta nalazi se samo naselje Tulum koje će iznenaditi svakog posjetitelja kozmopolitskom atmosferom. Tulum je i poznato ljetovalište, omiljeno kod svih koji vole mir i tišinu. Na plaži dugoj 10 km nalazi se nekoliko hotela. Dosta su udaljeni jedan od drugog što garantira miran odmor.


Autor: M.K.