Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Italija :: Palermo

PALERMO

Uvod
Kada iz zrakoplova pogledate Palermo uvijek će vas oduševiti pogled na more i Monte Pecoraro koji se uzdiže iznad zračne luke Punta Raisi – to je zasigurno dobar uvod u posjet Siciliji.

Palermo je najveći grad na Siciliji a može se pohvaliti bogatom i dugom poviješću koja počinje osvajanjima Feničana a proteže se tijekom vladavine rimskih, arapskih, normanskih i njemačkih vladara. Grad je fascinantan spoj orijentalnog i južnjačkog stila i temperamenta. Na image grada negativno utječe samo Mafija (Cosa Nostra) koja je dugo vremena stolovala baš u Palermu. U ovom je gradu dolazilo do krvavih obračuna tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća a najzloglasnije je ubojstvo sudaca Giovannia Falconea i Paola Borsellina koje je 1992. godine usmrtila auto-bomba.

Danas posjetitelji ne trebaju brinuti jer je Palermo postao siguran grad na koji još nije utjecao masovni turizam te je zadržao barem dio svog jedinstvenog karaktera.

Arapski ratnici su uvelike doprinijeli rastu grada te obogatili arhitekturu i ukupnu vizuru grada. Stoljećima nakon njih Normani su Palermo proglasili glavnim gradom Sicilije koja je svoj vrhunac dosegla za vrijeme vladavine Rogera II. On je bio štovatelj ljepote, umjetnosti i ekonomije te je dao naloge za izgradnju brojnih trgova koji su i danas glavne gradske atrakcije.

Zašto ići
Što izbjeći
Palermo FOTO GALERIJA