Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Južnoafrička Republika :: Johannesburg

JOHANNESBURG

Uvod
Milijuni radnika je od 4. listopada 1886. godine, kada je otkriveno zlato, sudjelovalo u stvaranju Johannesburga i Južnoafričke Republike. Na Zulu jeziku Johannesburg se zove  E'goli (zlatno mjesto) ali su danas velike gomile ostataka rudnika reciklirane a njihovom je mjestu izrastao moderan i užurban grad.

Johannesburg se prostire na 2.500 kvadratnih kilometara prostora te je najveći kontinentalni grad. Od najbliže luke je udaljen 550 kilometara a nalazi se na 1.700 metara nadmorske visine. Klima je mnogo blaža i suša nego bi se očekivalo obzirom na zemljopisnu širinu na kojoj se grad nalazi a nema ni malarije – bolesti tipične za Afriku. Uslijed kopanja rudnika, ispod grada se prostire prava košnica tunela a cijeli grad je prekriven stablima koja daju živost i starim viktorijanskim i edvardijanskim građevinama kao i modernim neboderima od betona, kroma i stakla.

Mnogo ljudi na spomen Johannesburga pomisli na kriminal ali situacija se polako mijenja – čuvari Central Improvement District (CID) te brojne kamere uvelike su smanjili stopu kriminaliteta.

Josi, Jo'burg ili Joeys, kako ga zove lokalno stanovništvo, uvelike se promijenio. Nekoć je bogato bjelačko stanovništvo živjelo u centru grada a crnačko, većinom radničko, stanovništvo u predgrađima poput Soweta. Danas je situacija obrnuta – crnačko stanovništvo živi u centru a bijelci van grada, u vilama sa sigurnosnim kamerama i čuvarima. Čak je većina ulica u centru grada promijenila ime –  West Street u Ntemi Piliso, Becker u Gerard Sekoto, Bezuidenhout u Miriam Makeba, Wolhuter u Margaret Mcingana, Park u Barney Simon te Goch u Henry Nxumalo – pa posjetitelji mogu lako doći u nedoumicu.

Zašto ići
Što izbjeći
Johannesburg FOTO GALERIJA