Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Belgija :: Antwerpen

ANTWERPEN

Uvod
Antwerpen (engleski: Antwerp; francuski: Anvers) je po značaju i broju stanovnika drugi grad u Belgiji nakon Brisela. Sam grad broji 460,000 stanovnika, a šire gradsko područje preko 1,2 milijuna stanovnika. U glavnim turističkim tendencijama, Antwerpen je na prvi pogled diskretna destinacija bez prepoznatljivih znamenitosti i izravnih asocijacija. To je bučan i užurban grad, koji turistima ima što za ponuditi. Antwerpen je već stoljećima svjetska prijestolnica dijamanata. Naoružani čuvari i trgovci dijamantima sa aktovkom, lancem vezanom za ruku, govore da se nalazite u Dijamantskoj četvrti, dok ćete u gradskom muzeju saznati sve što treba o "kamenčićima" koji se u desecima dućana nude uz posebne popuste.
Iako je Peter Paul Rubens bio porijeklom Nijemac, njegovi roditelji živjeli su u Antwerpenu, gdje je proveo većinu života i kojem je posvetio neke od svojih najvećih radova.
U svjetskim modnim krugovima Antwerpen zauzima važno mjesto s čak šest poznatih Belgijanaca koji rade u gradu ili potječu iz Antwerpena. Njihova ostavština se osjeća ne samo u Muzeju mode ili u poznatoj antverpenskoj modnoj akademiji (Antwerp Fashion Academy school), već i na mnogim gradskim izlozima koji izgledaju poput dizajnerskih radova.
Naravno, tu je i luka, druga najveća u Evropi (nakon Rotterdama) i jedna od 10 najvećih u svijetu, glavni izvor gradskog bogatstva.
Antwerpen nudi puno više od niza ovakvih superlativa, a vikend proveden u ovom skladnom, opuštenom i sigurnom gradu pokazat će vam zašto je nedavno istraživanje pokazalo da su od svih Europljana upravo građani Antwerpena najzadovoljniji životom u vlastitom gradu.
Zašto ići
Što izbjeći
Antwerpen FOTO GALERIJA