Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Velika Britanija :: Cambridge

CAMBRIDGE

Uvod
Cambridge je administrativni centar okruga Cambridgeshire, a nalazi se oko 80 km sjeveroistočno od Londona. Leži u srcu tzv. Silicijske doline koja je vodeći centar high-tech tehnologije u Velikoj Britaniji. Grad ima oko 125.000 stanovnika.

Smješten uz rijeku Cam na istočnom dijelu Engleske, Cambridge je bio nastanjen još u prvom stoljeću prije Krista kad je jedno pleme podiglo svoje prvo naselje u ovom području. Oko 40. Godine poslije Krista Rimljani su osvojili ovo područje, a kasnije vlast preuzimaju Saksonci i Normani.

Studenti stižu u grad u ranom 13. st. te se osnivaju temelje onog što će postati University of Cambridge (Sveučilište Cambridge), jedno od najstarijih i najuspješnijih sveučilišta u svijetu. 1284. Hugh de Balsham, biskup od Elya, osnovao je Peterhouse, prvi fakultet (college), a u stoljećima koja slijede osnovanu je više fakulteta. Danas sveučilište ima 31 fakultet od kojih su tri samo za žene.

Grad na rijeci Cam nije samo grad studenata i učilišta. Poznat je i kao trgovačko središte s mnoštvom kulturnih i društvenih aktivnosti. Jako je lijep srednjevijekovni centar grada  s uskim krivudavim ulicama i starim zgradama. A u gradu ima i puno zelenih površina.

U Cambridgeu ima jako puno izvrsnih pubova, barova i restorana, a noćni život je vrlo raznolik. Koliko je grad zanimljiv potvrđuje i činjenica da ga godišnje posjeti oko 4,5 mio turista.

Sam grad nije velik, ali zahvaljujući Sveučilištu ima veliki utjecaj na svijet putem ljudi koji su ovdje studirali, od Isaaca Newtona i Charlesa Darwina do Johna Cleesea i Erica Idlea.

Zašto ići
Što izbjeći
Cambridge FOTO GALERIJA