Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Rusija :: St.Petersburg

ST.PETERSBURG

Uvod
Grad iznenadnih i povijesnih promjena, St. Petersburg je 2003.g. obilježio 300 godina od osnutka, a predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji potječe iz ove „Venecije Sjevera“, potrudio se za opsežnu restauraciju grada prije obljetnice. Glavne gradske prometnice odlično izgledaju, a trgovačke četvrti i nakon nekoliko godina još uvijek napreduju zahvaljujući toliko potrebnom nedavnom uljepšavanju. Od svog dramatičnog postanka početkom 18.stoljeća, grad je tokom 20. stoljeća proživio burne revolucionarne godine, smrzavanje i gladovanje stanovnika tokom nacističke opsade, okrutne Staljinove čistke i kraj komunističke ere 1990-ih. St. Petersburg je smješten na zapadu Rusije na Baltičkom moru, i sa punim pravom se može reći da je grad ekstrema. Njegova veličanstvena arhitektura je zapanjujuća, kao i neprestano propadanje zbog dotrajalosti što je nakratko zaustavljeno nedavnom obnovom. Raskošan život ruskih careva i vlastele ovisio je o bijedi i siromaštvu njihovih sluga i seljaka. Na gradskim ulicama i danas se mogu vidjeti novi bogataši u svojim dizajnerskim odijelima kako prolaze pored prosjaka odjevenih u krpe. Srećom takvi su prizori sve rjeđi zahvaljujući oporavku ruske ekonomije od tranzicije te rastu i jačanju srednje klase. Čak je i vrijeme obilježeno krajnostima: rijeke i kanali zalede se tokom beskrajne zime, dok usred ljeta cijeli grad boravi na otvorenom uživajući u „bijelim noćima“ visokih geografskih širina, gdje svjetlost nikada potpuno ne utrne.
Petar Veliki, utemeljitelj moderne ruske države, maštao je o velikoj sjevernoj prijestolnici koja će biti brana švedskim vojnim prijetnjama. Zahvaljujući ogromnoj energiji i osobnom poznavanju graditeljstva i tehničkih dostignuća svog vremena, Petar je osobno nadgledao rađanje St. Petersburga iz otoka i močvara oko rijeke Neve. Za vrijeme njegovog carevanja do 1725.g. Petar Veliki je odlučno premjestio sjedište svoje države iz Moskve obvezujući sudske službenike, trgovce i plemiće da se u njega dosele i izgrade si nove kuće. U gradu je tada već živjelo 40 tisućastanovnika, Admiralitet je gradio brodove za rusku mornaricu a impozantna Petrova vrata čuvala su ulaz u Petropavlovsku trvđavu na Vasiljevskom otoku. Do tada su bile sagrađene prve palače: Ljetni dvorac i osjetno raskošnija palača Menjšikov.
U stoljeću koje je slijedilo, Petrovi su nasljednici podigli još raskošnije palače kojima St. Petersburg obiluje: od palače jednostavnog stila za Petra osobno koju je sagradio talijanski arhitekt Trezzini, preko grandioznih baroknih izvedbi majstora Rastrellija za caricu Elizabetu, do suzdržanih neoklasicističkih oblika koje je preferirala Katarina Velika. Uz palače se uzdižu prikladne crkve, remek djela tadašnjeg graditeljstva: od Trezzinijeve crkve Sv. Petra i Pavla (posljednjeg počivališta vladara dinastije Romanov), gradskog orijentira sa pozlaćenim tornjevima, do čudesnog spoja jarkih boja, kupola i zlata na crkvi Spasa na krvi ili do ekstravagantno iskićene i isklesane katedrale Sv. Isaka. Glavni umjetnički stilovi protekla tri stoljeća – klasicizam, barok i moderna, stvorili su od Nevskog prospekta, glavne gradske prometnice jednu od najljepših ulica svijeta.
Ljepotu i sklad zgrada upotpunjuju kanali i rijeke što sijeku Nevski prospekt. Vijugavi kanali koji vode do široke Neve srce su grada, slično Veneciji s kojom St. Petersburg često uspoređuju. Iako je nakon revolucije Moskva postala glavni grad, St. Petersburg je ostao najljepši grad, te glavni centar klasične kulture u Rusiji, opere, baleta i glazbe.
Jedan od najpoznatijih simbola St. Petersburga je „Brončani konjanik“, grandiozni kip posvećen Petru Velikom. Kip je podignut krajem 18.stoljeća, a naziv je dobio po Puškinovoj pjesmi za koju se smatra da je jedno od najznačajnijih djela ruskog pjesništva. U Puškinovoj poemi statua oživljava i progoni glavnog junaka po pustom gradu, što simbolički predstavlja Petrovu ustrajnost i nemilosrdnu odlučnost u podizanju grada u močvari. Nesretni glavni junak umire bijednom smrću kao i stotine kmetova i kažnjenika što su prolili svoju krv tokom izgradnje, i javljaju se kao aveti prošlosti i sjećanje na bolno rađanje ovog prekrasnog grada.
Zašto ići
Sve više turista prepoznaje posebnosti ovog prelijepog grada na evropskom geografskom sjeveru i političkom istoku: skladna i raskošna arhitektura, najveći svjetski muzej Ermitaž i „bijele noći“, prirodni fenomen visokih geografskih širina. Turistima se savjetuje pažnja u prometu, što je veliki problem u cijeloj Rusiji.
Što izbjeći
St.Petersburg FOTO GALERIJA