Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Italija :: Rim

RIM

Uvod
RIM - grad pun životne dinamike
Italija pripada u zemlje koje predstavljaju pravu noćnu moru za sve turiste. Toliko zanimljivih i uzbudljivih stvari rijetko ima koja druga zemlja. Ovdje su živjele i umrle dvije cijele civilizacije, rimska i renesansna, ostavivši veličanstvene tragove. Glavni grad Rim nije ni grad na sedam brežuljaka, ni grad u koji na razumljiv način vode svi putevi, nego metropola za čije bi upoznavanje trebalo najmanje mjesec dana. To je grad čudesnih i lijepih kontrasta. A sunce se pobrinulo da učini Talijane nešto vedrijima od svojih susjeda. Kada ih promatrate kako uzbuđeno razgovarajui gestikuliraju, s nekoliko bezazlenih uvreda i prijetnji, kada je Vaš auto na krajnje nekonvencionalan načinpotisnut iz prometa, kada na sve dobijete odgovor: “lako ćemo” – onda znate zasigurno: Vi ste u Rimu.
Zašto ići
- Rijetke su metropole koje imaju toliko puno znamenitosti, kao šti ih ima Rim, na svakom koraku 
- Svugdje pješice - Rim je idealan grad  za otkrivanje šetnjom (a klima je ugodna i blaga tijekom cijele godine) 
- Rim je grad sa najviše parkova i zelenih površina u Evropi (ni sami Rimljani ne znaju ovaj podatak)
- Sigurnost – Rim je vjerojatno najsigurnija metropola u Evropi  
- Dobrodušnost Rimljana - nemojte se iznenaditi ako vam ponude "piatto di pasta", ovdje je to najnormalnija stvar na svijetu.
- Najbolji espresso na svijetu
- Hrvati imaju visoku konsideraciju kad je nogomet u pitanaju. Iskoristite priliku!
Što izbjeći
- Non parlo l'inglese! - Uz dobru volju i puno gestikulacije na kraju ćete se nekako uspjeti sporazumjeti. Relax!
- "Trattorie turistiche" - izbjegavati mjesta na kojima je izložen natpis "menu turistico 10 €" ili "menu fisso 15 €" i slično. Na ovim mjestima, koji izgledaju na prvi pogled autentični, servirat će vam jela koja su prekuhana ili odleđena, zajedno sa nekvalitetnim vinom.
- "Centri commerciali" - posjetiti shopping centre u Rimu je gubljene vremena. Obično ih posjećuju ljudi koji ne znaju gdje bi sa svojim vremenom. Gužva i nikakav biznis.
Rim FOTO GALERIJA