Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Italija :: Firenca

FIRENCA

Uvod
Firenca je grad koji svaki ljubitelj umjetnosti jednostavno mora posjetiti i doživjeti. UNESCO procijenjuje da je gotovo 60% od ukupne svjetske baštine umjetnina smješteno u Italiji, a više od polovice se nalazi upravo u Firenci.
Smještena na sjeverozapadnom djelu Italije, okružena brežuljcima, Firenca pruža istovremeno i ushićenje i frustraciju. Malo tko može ostati ravnodušan pred ljepotama, na primjer kupole Brunelleschi katedrale, kroz koju se svjetlost probija u sumrak. Ali isto tako, Firenca je grad koji živi od mnoštva turista, koji svakodnevno opsjedaju grad, tumarajući mračnim i uskim uličicama grada, neprestalno tražeći nove umjetničke inspiracije. Veliki broj posjetitelja stvara gužvu u gradu i često je gotovo nemoguće izbjeći pravi prometni kaos.
 
Firenca se često naziva i koljevkom renesanse, a većinu svog blaga duguje srednjem vijeku. Obitelj Medici, koja je vladala gradom 300 godina, velikim djelom je zaslužna za procvat umjetnosti u gradu. SlikeBotticelia,skulptureMichelangela i rustikalne palače Michelozza, sve su nastale pod njihovom vladavinom.
Zašto ići
- "Multiculturalita" - u ovom gradu renesanse i preporoda možete doista uživati u elegantnom i diskretnom svijetu "united colors". Ljudi iz cijeloga svijeta u modernoj i vjerojatno, najboljoj verziji.
- "Gelato Artigenale" ili prirodni sladoled - ne postoji mjesto u Italiji gdje možete ljeti i zimi probati najbolji prirodni sladoled. Pravi majstori!
- Brežuljci u okolici Firence - prekrasna panorama. Firenca se može vidjeti kao na dlanu.  
- Hrana i vino - super kvalitetna gastronomska ponuda, koja će uz dobro vino, biti najbolji suvenir iz ovoga grada.
- "Toscano" - cigara za "uomini veri" ("prave muškarce")
Što izbjeći
- "Zona stazione Santa Maria Novella" - iako je u samom centru grada, bolje je izbjegavati ovu zonu uz željeznički kolodvor
- Kupnju predmeta od zlata na Ponte Vecchio
- Ljeto - izbjegavati posjet Firenci po ljetnom vremenu. Ovaj je grad najtopliji u Italiji. Giardino dei Boboli i ostali gradski parkovi puni su komaraca.
- Grad je prepun ambulanthih prodavača lažnih Fendi, Vuiton, Gucci, Prada, Dolce e Gabbana, Moschino itd. Sve "made in Napulj".
Firenca FOTO GALERIJA