Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Italija :: Venecija

VENECIJA

Uvod
VENECIJA - Grad zaljubljenika

Nakon desetljeća rasprava i planiranja napokon su počeli radovi na rješavanju problema sa kojima su se stanovnici Venecije suočavali za vrijeme svake veće plime ili kiše. 78 šupljih morskih vrata se postavljaju ispod Venecije, a brojni kanali renoviraju i nadograđuju.

Venecija je i dalje jedinstvena svjetska destinacija, kolaž 116 otočića međusobno povezanih sa 409 mostova. Ovdje su automobili zabranjeni pa svi, uključujući poštare i policajce, koriste brodski prijevoz. Dok se vozite kanalima lako ćete si predočiti Veneciju za vrijeme duždeva – egzotična mješavina istoka i zapada, trgovci i putnici poput Marca Pola donose i odnose svilu i začine, okupljaju se ispred grandiozne Duždeve palače i na trgu Svetog Marka. Daleko od turističkih znamenitosti i vreve Venecija živi drugačijim životom – kanali su uski, uz obalu se nalaze mali barovi u kojima je lokalno stanovništvo brojnije od turista. Novi zakon o zabrani pušenje nije prigušio poznati stil života – dolce vita.
 
Tijekom ljeta u gradu je neizdrživo vruće i zagušljivo pa sve više turista odlučuje posjetiti grad tijekom zime. Tada je najbolje ukrcati se na jedan od brodića (vaporetto) koji voze kanalima, osluškivati zvukove, mirisati zrak – upijati atmosferu.

Veneciju danas najbolje opisuju riječi HenryaJamesa: „Draga, stara Venecija je izgubila svoje lice, oblik, reputaciju, samopoštovanje, ali pored svega toga nije izgubila niti djelić svoje prepoznatljivosti.“

Zašto ići
- Vožnja gondolom - obavezno!
- Romantičan kratki bijeg od svakidašnjice
- "Grad usred mora"
- Vrijeme kao da je stalo u trenucima najveće venecijanske raskoši
Što izbjeći
- Paziti na sitne džepare
- Kavu na Trgu Sv. Marka (zbog cijena)
- Ljeti bez mještana, zimi bez turista
- Velike gužve u vrijeme praznika
Venecija FOTO GALERIJA