Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Maroko :: Marrakesh

MARRAKESH

Uvod
Sam naziv Marakeš priziva slike egzotičnog i dalekog grada, vrućih pustinjskih vjetrova što pušu iz Sahare, prizore letećih sagova i krotitelja zmija, te začina i parfema dopremljenih karavanama. Unutar ružičasto obojenih zidova marakeške medine (starog grada) stvarnost je koja nije mnogo drugačija: labirint krivudavih uličica koje vode prema bujnim zelenim vrtovima i mračni prolazi što vode do poduzetnih i žustrih sukova sjevernoafričkih tržnica.
Zašto ići
- „Kruha i igara“ na trgu Djemma el-Fna
- Najveći bazaar
- Kompleks Saadianaca
- Sok od cijeđene naranđe
- Živahna atmosfera
- Kebab
Što izbjeći
- Ako putujete, tj. tražite hotel u društvu osobe suprotnog spola koja je izMaroka, velika je vjerojatnost da vam neće htjeti izdati sobu u hotelu. Vjera i zakon im brane izdavanje sobe mješovitom (lokalac + stranac) nevjenčanom paru, pa vam neće htjeti izdati niti dvije odvojene sobe u istom hotelu.
- Lažni vodiči vam se lako mogu „prikrpati“ i ponuditi vam svoje vodstvo npr. po souqovima bazara, pokazujući vam u kojim dućanima najjeftinije kupovati, a poslije od vas traže novac za svoje vodstvo, uz što još dobiju i proviziju od one radnje tj. dućana u kojem ste si nešto i kupili
- Na bazaru nemojte platiti onu cijenu koju vam prodavač kaže za neki proizvod, već se cjenkajte, pa čak budite spremni i izaći iz dućana ili radnje kao da odustajete od kupnje - velika većina prodavača trčat će za vama i u poslijednji trenutak pristati na vašu cijenu (naravno pod uvjetom da ju niste spustili prenisko)
Marrakesh FOTO GALERIJA