Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Maroko :: Casablanca

CASABLANCA

Uvod
Istoimeni film sa Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman učinio je ovaj grad prepoznatljivim u cijelom svijetu, dok se u britanskom kulturnom krugu Casablanca također povezuje sa počasnim građaninom Sir Winstonom Churchillom. 60 godina kasnije Casablanca izgleda bitno drugačije: to je vitalni megalopolis sa 6,5 milijuna stanovnika od kojih 3,5 milijuna živi u samom gradu.
Iako nije sjedište vlade i centar političke moći, Casablancaje neosporno poslovno središte Maroka i mjesto dodira zapadnjačke modernosti i arapske tradicije, posebno i zagonetno kao što takva mjesta i jesu. Casablanca („Dar el Beida“ na marokanskom arapskom se prevodi kao i na španjolskom – bijela kuća), kolokvijalno nazivana Casa je u prošlosti bila malo berbersko naselje koje se vremenom razvilo u piratsku bazu te u trgovačku luku za evropsku trgovinu. Početkom 20. stoljeća u razdoblju 50-godišnjeg francuskog protektorata nad Marokom, počinje ubrzani razvoj grada koji je danas jedan od četiri najveća u Africi, i čija je luka jedna od najvećih umjetnih luka na svijetu. Najzaslužniji za početak izgradnje je francuski maršal Lyautey, prvi kolonijalni upravitelj Maroka, koji je pokrenuo vizionarski projekt da od Casablance stvori veliku luku po uzoru na Marseilles.
Casablanca danas ostvaruje 41% izvoza i troši 35% električne energije, potpuno dominirajući u industrijskom i uslužnom sektoru cijelog Maroka. To je grad suprotnosti: u predgrađima se mogu naći najraskošnije vile i krajnje neprijatne potleušice, a u centru se suplitlne i elegantne zgrade miješaju sa bezličnim građevinama. Casablancu je korisno doživjeti onakvu kakva jest: turizam je dobrodošao, ali u biti se radi o poslovnom središtu koje u brzom ritmu živi svoj život na vlastiti način.
Zašto ići
- Džamija Hasana II
- Bar Casablanca
- Kupanje u Atlanskom oceanu
- Shopping u medini
- Arhitektura
Što izbjeći
- Ne šetati sami (pogotovo ako ste žensko) po noći po medini, po kvartu ispred medine čije uglove čine Place des Nations Unies, Place Mohammed V, Place de la Victorie, Place du 20 Aout i kružni tok na kraju Avenije FAR (Ave des Forces Armees Royales),  te po drugim mračnim predjelima grada, kao i kod parka Parc de la Ligue Arabe
- Plaže su po ljeti krcate i teško ćete naći mjesto za ručnik, pa je bolje otići u njihovuOpatiju“ - Essaiuerau ili putovanje planirati po „zimi“ kad nema toliko Casablančana na plaži
- Često se mijenjaju nazivi ulica i trgova pa na planovima grada koje možete kupiti u gradu mogu biti krivo označeni nazivi ulica/trgova. Također i prolaznici barataju zastarjelim nazivima pa bi vas mogli navesti na progrešan smjer ili vam dati krivu informaciju.

Doživite Casablancu prije nego sto otputujete!

Casablanca FOTO GALERIJA