Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul

ISTANBUL

Uvod

ISTANBUL - spoj Istoka i Zapada
Istanbul je savršen spoj Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, kombinacije istočne kulture i zapadnog načina življenja. U istanbulskim se noćima obasjanim mjesečinom, između tvorničkih dimnjaka i prekrasnih palača bude neke od priča iz Tisuću i jedne noći...

Što je "mošeja"? Prevedeno - “Mjesto poniznosti”. “U istanbulskoj Sulejmanovoj mošeji nije se teško pokloniti ni pred njezinim graditeljem Sinanom, "pjesnikom u kamenu", kao ni pred "Mekom", jednom je rekao jedan putopisac. Ta je riječ najveća od ukupno tristo mošeja u Istanbulu. A "seraj", kamo su se nekada žene miljenice "padišaha" iskradale iz svojih "zlatnih kaveza" da bi uzvišenom gospodinu prikratile jednu noć, nazivaju u vodičima muzejem.

Istanbul je i jedini grad na svijetu, smješten na dva kontinenta - Europi i Aziji. Taj grad još i danas čuva dragocjenosti triju carstava u kojima je bio glavno političko i gospodarsko središte.

Privlači li vas taj grad suprotnosti? Želite li osjetiti čar prave velegradske vreve uz zaglušujuću buku uličnih prodavača i brodskih sirena iz gradske luke? Tada svakako posjetite Istanbul i pođite na kratak izlet brodom po Bosporu...  

Zašto ići
- Istanbul je jedan od najpoznatijih gradova na svijetu. Jedini grad na dva kontinenta.
- 1.600 godina prijestolnica dva velika carstva.
- Građevine iz prošlosti na čelu s crkvom Hagia Sophia, s velikim džamijama, Suleymaniye, Plava Džamija, te sa sultanskim palačama Topkapi Saray i Dolmabahce Saray.
- Istanbul je mjesto gdje se sreću  dvije civilizacije istok i zapad.
- Bospor je "morski prolaz" koji povezuje Crno more s Mramornim morem. Bospor se nalazi između Balkanskog poluotoka i Male Azije, razdvaja Europu od Azije. Zajedno s Dardanelima spaja Crno more sa Sredozemnim morem. Oba "morska prolaza" predstavljaju morski put od međunarodnog značaja. - Istanbul je centar trgovine, narocito Kapali Čaršija, koja privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta.
Što izbjeći
- Izuzetno gust promet, posebno u jutarnjim i večernjim satima
- U vrijeme održavanja kongresa ili utrke Formule 1, teško se nalaze sobe.
- Treba pripaziti na sitne lopove.
- Pojedini dobri restorani mogu biti dosta skupi
Istanbul FOTO GALERIJA