Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Francuska :: Azurna Obala

AZURNA OBALA

Uvod
NICA - "kradljivac" uzdaha
Nicu smatraju glavnim gradom Azurne obale. San svakog Francuza je, kada odradi svoj "radni vijek", kupiti neku "kućicu" na Rivijeri i tu mirno provoditi svoje dane. Svaka veća europska kompanija, koja za sebe smatra da nešto znači, isključivo zbog prestiža mora imati ovdje svoje predstavništvo. Rivijera je pojam prelijepa mora, raskoši i bogatstva. Nica je sa svojih 400.000 stanovnika mondeno ljetovalište i stjecište turista iz cijelog svijeta. Osim Nice, zbog blizine, šteta je ne posjetiti i Monte Carlo, Cannes, St. Tropez... Turiste privlače i koncerti, festivali, karneval, sajmovi i mnoge druge manifestacije. More je toliko nestvarno plave boje da kod većine turista budi sumnju da su ga Francuzi obojili. Provjerili smo, nije obojeno. Ovamo se možete zaputiti jedino ako sebi prethodno obećate da nećete "pasti u depresiju"!


CANNES
Za veliku većinu ljudi Cannes je sinonim za glamurozno okupljanje filmskog svijeta u svibnju kada se u gradu održava International Film Festival u Palais des Festivals. Vrlo često se smetne s uma da je Cannes odmah iza Pariza kada je u pitanju segment poslovnog turizma: u siječnju se održava MIDEM za poslovne ljude izsvijeta glazbe, u ožujku se održava MIPIM koji pokriva međunarodno tržište nekretnina a u listopadu je na redu Tax Free World Exhibition. 

Ovaj moderan grad razvio se iz malog ribarskog gradića na južnoj obali Francuske. Vlasnici grada su u 11. stoljeću bili svećenici koji su grad proširili na otok sv. Honorata a na vrhu brda su izgradili četvrtasti toranj koji je služio kao osmatračnica sa koje su se na vrijeme mogli uočiti saracenski gusari. Toranj još uvijek postoji u srcu Le Suquet, starog grada Cannesa. Ribarska tradicija grada se i dalje nastavlja - riba ulovljena u Vieux Port svaki dan se prodaje na natkrivenoj ribarnici Forville.

Zašto ići
Što izbjeći

Doživite Azurnu obalu prije nego što otputujete!

Azurna Obala FOTO GALERIJA