Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Egipat :: Kairo

KAIRO

Uvod
Kairo, grad kojeg Egipćani s ponosom nazivaju „majka svih gradova“, je najveća afrička metropola. Putnike već godinama Kairo i  oduševljava i odbija. Dok su s jedne strane oduševljeni krivudavim uličicama, srednjevjekovnim građevinama, orijentalnim bazarima i islamskom arhitekturom, kupolama i minaretima, s druge pak strane pažnju odvraćaju prljavština, zagađenost, buka, gužve i neprestano inzistiranje na "baksheeshu" (napojnicama). Davanje "baksheesha" je lokalni običaj, pa se od putnika očekuje da davaju malo i često.

Stari Kairo je smješten južno od centra novog Kaira, dok je muslimanski dio Kaira uglavnom na istočnoj strani. Grad ubrzano raste, i u  smislu stanovništva i u geografskom, budući da na periferiji izrastaju novi kvartovi, posebice prema Istočnoj pustinji.

Sjeverozapadno od gradskog centra, blizu zračne luke, su  područja  kao što su Sheraton Heliopolis, Zamalk, Madi, gdje žive imućniji Egipćani (tamo je i  predsjednička palača). Prema zapadu se pak šire kvartovi srednjeg sloja građanstva u Gizehu, kojima pogled seže sve do piramida.   
Iako je Kairo danas egipatska prijestolnica koja vrvi s nekih 18 milijuna ljudi, njegova pozicija važnosti u dugoj povijesti Egipta je zapravo prilično mlada. Kairo čak nije ni postojao u vrijeme građenja piramida u Gizehu.

Kairo nazivaju i „gradom tisuću minareta“; to je egzotični obzor vitkih kupola i uzvišenih minareta koji bacaju magiju nad izlizanom stvarnošću metropole. Većina posjetitelja dolazi vidjeti veličanstvene piramide u Gizehu, blago Tutankamonove grobnice i ostala blaga u Egipatskom muzeju antikviteta, te kupovati na bujnoj tržnici Khan al-Khalili. Ima mnoštvo džamija, koptskih crkava, manjih muzeja, vrludavih uličica koje treba istražiti. Turizam je glavni adut Egipta u privređivanju, dok javni sektor, uključujući i vladu i društvene djelatnosti pa i vojska, čine najveću „industriju“. To je i centar sve rastuće trgovine, financija i sektora osiguranja.

Ljeti se temperature u Kairu dižu i do 38°C, iako je mala vlaga tek nekakva utjeha. Najbolje vrijeme za posjetiti Kairo je između listopada i travnja. Povremeni pljuskovi su mogući u siječnju i veljači. U ožujku i travnju povremeno puše khamseen - jak, topao, suh vjetar iz smjera pustinje.
 
Kulturalni šok je dio iznenađenja u Kairu, pa vas možda može čak i umoriti. Ali, kako to već piše u drevnim pričama Tisuću i jedne noći, „Onaj koji nije vidio Kairo, nije vidio svijeta.“

Zašto ići
- U antičko doba bilo je sedam svjetskih čuda. Jedino čudo antičkog doba očuvano do danas su piramide u Gizi.
- U Egipatskom muzeju nalazi se najveća zbirka na svijetu iz razdoblja faraonskog Egipta. Vrhunac obilaska je sigurno Tutankamonovo blago.
Najveći bazar u arapskom svijetu nalazi se upravo u Kairu – Khan el Khalili
- Ljubaznost domaćina ne mogu pokvariti ni dosadni trgovci
Kozmopolitski grad. U Kairu studiraju mladi iz cijelog svijeta.
Što izbjeći
- Trgovci su vrlo često dosadni i napasni, pogotovo na mjestima koja obilaze turisti. U pravilu ne stignete ni pogledati dobro predmet, a već ste ga platili.
- Obično sve suvenire koje kupujete višestruko preplatite
Gužve u Egipatskom muzeju znaju biti nesnosne
- Prijeći na drugu stranu ulice ponekad zna biti nemoguća misija. Ako niste vješti u pretrčavanju između auta, potražite pješački prelaz.

Doživite Kairo prije nego što otputujete!

Kairo FOTO GALERIJA