Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem

JERUZALEM

Uvod
Povijest ovog spektakularnog grada obilježena je političkim i vjerskim preokretima. Za kršćane je najvažnija građevina u Jeruzalemu  Crkva Sv. Groba u kojoj se navodno nalazi Isusov grob. U Jeruzalemu se nalazi trećenajvažnije muslimansko mjestohodočašća (nakon Meke i Medine) - Dome of the Rock na Temple Mount sa kojeg je navodno prorok Muhamed uzašao na nebo. U podnožju planine nalazi se najvažnije židovsko religiozno mjesto – Zid plača.

Izrael je 1950. godine proglasio Jeruzalem glavnim gradom ali taj status nije priznat i u međunarodnim okvirima. Grad je podijeljen na zapadni Jeruzalem koji je dio države Izrael od njenog osnutka 1948. godine a istočni Jeruzalem je pripadao državi Jordan od 1948 do 1967. kada je formalno pridružen državi Izrael. Zapadni Jeruzalem je židovski dio grada, moderan i užurban dok je istočni uglavnom arapski, stil života je mirniji ali politički nemiri ostavljaju svoj trag.

Između ove dvije potpuno različite polovice grada smješten je Stari grad čija je površina manja od jednog kvadratnog kilometra. Tu su smještene sve atrakcije, povijesne i vjerske.

Zbog ugodne klime u Jeruzalemu ćete imati jedinstvenu priliku uživati u kontrastu starog i modernog, istočnjačkog i zapadnjačkog, nebeskog i prizemnog.

Zašto ići
- Puno povijesnih spomenika značajnih za različite vjerske zajednice
- Sveti grad za kršćane, muslimane i židove
- Obilazak Crkve Sv. Groba gdje je pokopan Isus Krist
- Obilazak križnog puta
- Zbog Zida plača
- Zbog Kupole na stijeni, sagrađene na mjestu gdje je Abraham trebao žrtvovati svog sina i gdje se Muhamed uzdigao u nebo
Što izbjeći
- Neumjesne komentare na račun bilo koje od religija
- Obilazak spomenika u neprimjerenoj odjeći
- Pojedine dijelove grada
- Kupovinu bez cjenkanja
Jeruzalem FOTO GALERIJA