Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Australija i oceanija :: Australija :: Melbourne

MELBOURNE

Uvod
Melbourne je glavni grad te kulturno središte države Victorie. Rivalstvo sa Sydneyem u svim sferama života rezultiralo je dinamičnim gradom koji se trudi biti najbolji u svemu. 
Grad je smješten u Port Phillip Bayu na obje strane rijeke Yarra, a tisućama godina je bio dom Aboriginima. Obala rijeke privukla je i britanske doseljenike koji su 1835. godine osnovali naselje Port Phillip unutar kolonije New South Wales. 1851. godine odvojila se nova kolonija koja je ime dobila po kraljici Viktoriji, a glavni grad postaje Melbourne, nazvan po tadašnjem Premijeru, Lordu Melbournu. Te iste godine je otkriveno i zlato zapadno od Melbourna pa se grad razvio u snažno financijsko središte te prvi glavni grad. Melbourne ostaje glavni grad sve do 1927. godine kada glavni grad postaje Canberra.

U Melbournu živi tri milijuna ljudi. Tu se nalazi najveća grčka zajednica van Grčke te talijanski i kineski kvart. Jak je i utjecaj vijetnamske i libanonske kulture što grad čini zaista pravim kulturološkim središtem Australije. 

Klima je umjerena sa četiri odvojena godišnja doba. Ljeta znaju biti sparna, a zime oštre – vrijeme je toliko promjenjivo da možete u jednom danu iskusiti sva četiri godišnja doba.

Zašto ići
- Više je "trandy" od Sidneya
- Više je sofisticiran
- Stil života - gradski život u kombinaciji sa plažom
- Životni optimizam
Što izbjeći
- Morski psi su vrlo rijetka pojava, ali oprez nije na odmet
Melbourne FOTO GALERIJA