Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Malta :: Malta

MALTA

slika destinacije
Vezane destinacije
Upoznajte i otkrijteMalta
Uvod
Valletta je smještena na razmeđu Mediterana te je jedan od najbolje očuvanih gradova - utvrda na svijetu te arhitektonsko remek djelo Europe. Izgradili su je vitezovi sv. Ivana neposredno nakon velike opsade iz 1565. godine.

Za vrijeme opsade vitezovi su uspjeli pobijediti brojčano daleko nadmoćnije neprijatelje - pripadnike Otomanskog carstva te na taj način obranili zapadnu Europu od njihova prodora. Bogatstvo se slijevalo na Maltu iz veličanstvenih dvorova širom kontinenta a većina tog bogatstva je utrošena na izgradnju novog grada.

Turci se više nikada nisu vratili ali je 1942. godine Malta pretrpjela velike gubitke od njemačke Luftwaffe. Ipak, još jednom se uspjela oduprijeti i tako po drugi put zauzeti važnu poziciju u povijesti.

U usporedbi s ostalim glavnim gradovima Valletta je minijaturna. Njena je površina manja od jednog četvornog kilometra  a s jednog kraja na drugi pješice možete doći za manje od dvadeset minuta. Unutar grada mnoštvo malih uličica povezuje velike trgove, barokne palače se uzdižu odmah pored barova i trgovina - grad kao da se uopće nije mijenjao tijekom stoljeća. Trebat će vam dobre cipele i zavidna kondicija jer je u gradu mnoštvo stepenica a jedino pješice možete na pravi način sve razgledati. Za razliku od malog grada, Velika luka, donedavno dom Britanske mornarice, je najveća i definitivno najimpresivnija luka na cijelom Mediteranu.

Zašto ići
Što izbjeći
Malta FOTO GALERIJA