Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Španjolska :: Tenerife

TENERIFE

Uvod
Kanarski otoci bili su poznati još u antičko doba. Nazivali su ih: Otoci vječne mladosti, Otoci vječnog proljeća, Otoci sreće. O tome svjedoče zapisi antičkih pisaca. Mnogi povjesničari vjeruju da su upravo Kanarski otoci na mjestu mitske Atlantide.
Gran Canaria, Fuertaventura, Lanzarote, Tenerife, La Palma, La Gomera i El Hierro- svi su ovi veliki Kanarski otoci vulkanskog porijekla. Naime, Kanari se sastoje od sedam velikih i šest malih otoka; kako njihov zbroj daje brojku trinaest (koja se smatra nesretnom), Kanarci su izmislili 14. Kanarski otok. Taj se otok otok pojavljuje samo kao fatamorgana, a nazvan je prema redovniku koji ga je prvi put ugledao - San Borondon.
Veliki otoci, njih sedam, dijele se na dvije velike skupine koje su naziv dobile prema glavnim gradovima:
Santa Cruz de Tenerife: Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro
Las Palmas de Gran Canaria: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Na čelu te autonomne pokrajine je predsjednik. Glavni grad je Santa Cruz de Tenerife naizmjenično s Las Palmasom. Svaki otok ima i vlasittu upravu nazvanu Cabildo Insular.
U doba rimljana Kanari podaju u zaborav da bi početkom 14. st. Pomorci ponovo "otkrili " Kanare. Sve do otkrića Amerike Punta Orchilla na El Hierru smatrana je "krajem " svijeta. Kanarski otoci ime nisu dobili po kanarincima.

Gran Canaria ime je dobila po latinskoj riječi canis što znači pas  i to po velikim psima koji su tu živjeli. Po Gran Canariji zajedničko ime su dobili i ostali Kanarski otoci. Kanarinci, ptice, ime su dobili po Kanarskim otocima.

Zašto ići
- Dobra i uglodna klima. Pogotovo u zimskim mjesecima blaga klima Tenerife privlači velik broj posjetitelja iz cijele Europe.
- Mirna destinacija za odmor.
- Pješčane plaže s crnim vulkanskim pijeskom posebno su atraktivne.
- Noćni život privlači velik broj mladih željnih zabave. A najveći broj diskoteka, pubova i barova nalazi se u zoni Playa de las Americas.
- Svi koji vole lokalnu atmosferu i družiti se s lokalnim stanovništvom sigurno će za odmor izabrati Puerto de la Cruz
- Karneval u Santa Cruzu
- Prirodne ljepote, pogotovo dijelovi otoka nastali nakon vulkanskih erupcija
- Aktivnosti svih vrsta: mountain bike, tracking, free climbing, ronjenje, surfing, wind surfing, svi vodeni sportovi ...
- Kontrasti: 4 različita krajolika na otoku (jug – topao i vegetacija kao u Mexiku, zapad - kao u Indoneziji, macionalni park Teide – kao na mjesecu, sjever – vegetacija kao u Švicarskoj, vrh Teide – 3.718 m)
- Interesantni izleti na okolne otoke
- 7 golf terena

Što izbjeći
- Sjever – stariji ljudi, jug – mlađi ljudi (više aktivnosti, diskoteka, barova...)
- Navečer je potrebna majica dugih rukava
- Ne opustiti se previše
- Gužve na plažama
- Brzu vožnju cestama
- Nedjelju s praznim rezervoarom

Tenerife FOTO GALERIJA