Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Tajland :: Bangkok

BANGKOK

Uvod
Bangkok je čudna mješavina tradicionalnog istoka i modernog zapada, grad užurbanog ritma, vlage i vrućine te gustog prometa. Rijeka Chao Phraya dijeli grad na dva dijela a promet na njoj je jednako gust i nevjerojatan kao i na ulicama.

Bangkok je 1782. godine postao glavni grad Siama nakon što je stara prijestolnica Ayutthaya bila razorena. Tajlanđani svoj glavni grad ne zovu Bangkok već Krung Thep. Apsolutna vladavina monarhije završila je 1932. godine a zamijenio ju je sustav ustavne monarhije. Njegovo Veličanstvo, kralj Bhumibol, vlada Tajlandom još od 1946. godine a uvreda kraljevske obitelji u Tajlandu se kažnjava zakonskom kaznom. Uloga vojske u unutarnjoj politici smanjila se od 1990. godine ali su Tajland ipak potresale brojne krize - posljednjih godina to je bio SARS te kriza uzrokovana Avian gripom.
 
Tijekom rata u Vijetnamu do izražaja je došla antikomunistička politika Tajlanda ali je posljednjih 20-ak godina Tajland ojačao veze sa svojim komunističkim susjedima te je danas jedan od utjecajnijih članova ASEAN grupacije zemalja.

Glavne industrije Tajlanda su turizam, tekstilna industrija i elektronika. Iako je Tajland najveći svjetski izvoznik riže a više od polovice stanovništva živi od poljoprivrede, ona nosi samo 15% BND Tajlanda. 
  
Tajland je tropska država pa je vruće tijekom cijele godine ali najbolje vrijeme za posjetu je od studenog do ožujka. Za vrijeme sezone kiša česti su jaki pljuskovi zbog kojih su ulice Bangkoka često poplavljene.

Zašto ići
- Puno hramova
- Dobra zabava
- Shopping
Što izbjeći
- Taksi odabradi obavezno iz reda
- Pojedine kvartove
- Pozive na "show". Skupo se plaća, a spektakla nema. Osoblje doslovno vuče za rukav ljude sa ulice.  
Bangkok FOTO GALERIJA