Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Južna Amerika :: Kuba

Kuba

slika države
POPIS DESTINACIJA
Kuba OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Kuba se sastoji od otoka Cuba, Otoka mladosti i pripadajućih manjih otoka. Kuba se nalazi u sjevernom Karibiku na tromeđi Karipskog mora, Meksičkog zaljeva i Atlantskog oceana.
Površina
110 860 km2
Broj stanovnika
11,3 mil. (službena procjena 2005.g.)
Državno uređenje
Socijalistička republika. Prema ustavu iz 1976. sva zakonodavna vlast je u rukama Narodnog parlamenta sa 499 članova. 31-člano Državno vijeće bira parlament iz redova parlamenta, a predsjednik Vijeća je ujedno i predsjednik države i predsjednik Vlade. Ustav također omogućuje Komunističkoj partiji (PCC) ne samo da ostane jedina zakonita politička stranka nego i da predstavlja „vodeću snagu društva i države“.
Glavni grad
Havana, 2,2 mil. stanovnika (2005.)
Klima
Lokalna klima je tropska, iako ublažena vjetrovima. Uglavnom (s lokalnim odstupanjima), suša sezona je od studenog do travnja, a kišnija sezona od svibnja do listopada. Prosječne temperature su 21°C u siječnju i 27°C u srpnju. Kuba se nalazi na putu uragana koji su najčešći u rujnu i listopadu.
Novac
Kubanski Peso (CUC) = 100 centavos. Novčanice su u denominacijama po CUC 100, 50, 20, 10 i 5. Kovanice su u denominacijama po CUC 1 te 20, 5, 2 i 1 centavos. Od 8. studenog 2004. upotreba US dolara je zabranjena u komercijalnim transakcijama. Dolari se moraju razmjenjivati za konvertibilni Peso uz 10% provizije. U nekim turističkim destinacijama prihvaća se i Euro.
Jezik
Službeni jezik je španjolski.