Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: U.A. Emirati

U.A. Emirati

slika države
POPIS DESTINACIJA
U.A. Emirati OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Ujedinjeni Arapski Emirati su bliskoistočna zemlja na jugoistoku Arapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji na Perzijskom zaljevu koja se sastoji od sedam emirata: Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quwain. Graniči s Omanom i Saudijskom Arabijom.
Površina
77 000 km2
Broj stanovnika
4,3 mil. (službena procjena 2003.g.)
Državno uređenje
Najviša federalna vlast je Vrhovno vijeće vladara koje se sastoji od apsolutnih vladara sedam Emirata. Odluke koje donosi Vijeće moraju imati suglasnost barem 5 članova, uključujući Abu Dhabi i Dubai, dva najveća člana. Vijeće postavlja predsjednika koji djeluje kao vođa države. Nema političkih stranaka.
Glavni grad
Abu Dhabi, 1,7 mil. stanovnika (2004.g. brojka za cijeli Emirat)
Klima
Klima Ujedinjenih Arapskih Emirata je vruća i suha tijekom cijele godine no malo je vlažnija uz obalu. Jaki sezonski vjetrovi donose povremene pješčane oluje koje mogu prouzročiti znatnu štetu.
Novac
UAE Dirham (AED) = 100 fila. Novčanice su u denominacijama od AED 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 i 5. Kovanice su u denominacijama od AED 1 te 50, 25, 10 i 5 fila (kovanice od 10 i 5 fila se rijetko koriste). Dirham je vezan uz US Dolar.
Jezik
Službeni jezik je arapski. Engleski je u širokoj uporabi kao drugi jezik ekonomije.