Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Grčka

Grčka

Grčka OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Grčka je država u jugoistočnoj Europi. Nalazi se na obalama Egejskog mora, Jonskog mora i Sredozemnog mora. Graniči sa Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Ukupna dužina kopnene granice je 1.288 km a dužina obale joj je 13.676 km.
Površina
131.957 km2
Broj stanovnika
11.1 milijuna (god. 2005)
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Atena, 3.3 milijuna (god. 2005)
Klima
Klima se može kategorizirati u tri grupe: mediteranska, alpska i umjerena. Prvu karakteriziraju blage, kišne zime i vruća, sušna ljeta. Alpska klima vlada u planinskim područjima sjeverozapadne Grčke a umjerena klima podrazumijeva hladne, sušne zime i vlažna i vruća ljeta. Ipak, u globalu možemo reći da u Grčkoj prevladava topla mediteranska klima. Ljetni dani su suhi i vrući a olakšanje donosi svježi povjetarac, osobito na sjeveru zemlje i uz obalu. Atena zna biti neugodno vruća pa bi se posjetitelji trebali polako prilagođavati na teške vremenske uvjete. Večeri su svježe. Zime su blage na jugu ali mnogo hladnije na sjeveru. Od studenog do ožujka je razdoblje kišne sezone a prosječno pada 40 centimetara kiše godišnje. Preporuča se lagana odjeća tijekom ljetnih mjeseci uključujući zaštitu od sunca. Lagani puloveri su potrebni noću. Vodo-nepropusna odjeća se preporuča tijekom jeseni. Zimski mjeseci znaju biti prilično hladni, pogotovo na sjeveru i u unutrašnjosti zemlje pa se preporuča uobičajena zimska odjeća.
Novac
Euro (€) = 100 centa. Novčanice za EUR 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za EUR 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centa.
Jezik
Grčki (Ellenika). Ljudi koji se bave turizmom kao i mlađe generacije govore i engleski, francuski, njemački i talijanski jezik.