Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael

Izrael

slika države
POPIS DESTINACIJA
Izrael OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Država Izrael (Medinat Yisra'el) je bliskoistočna zemlja smještena uz istočni rub Sredozemnog mora. Izrael je parlamentarna demokratska država te jedina židovska država na svijetu. Površina države je 20.770 km² (bez okupiranih područja) i ima 7 milijuna stanovnika prema procjeni za 2006. godinu. Ime potječe od Jakova, kasnije prozvanog Izrael, jednog od patrijarha židovskog naroda od čijih je 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Izrael znači Onaj tko se hrvao s Bogom ili Božji kraljević. Izraelska zastava ima korijene u židovskoj tradiciji. Bijela pozadina simbolizira čistoću. U sredini je Davidova zvijezda koja simbolizira savez Boga i Židova. Gornji trokut zvijezde simbolizira Boga koji se saginje prema svome narodu a donji trokut simbolizira Židove koji pružaju ruku Bogu. Plave pruge simboliziraju talit - židovski molitveni šal.
Površina
22,145 km²
Broj stanovnika
7.04 milijuna (2006. godina)
Državno uređenje
Republika od 1948 godine
Glavni grad
Jeruzalem, 724.000 stanovnika (2006. godina)
Klima
Mediteranska, sa ugodnim proljećem i jeseni. Zime na sjeveru znaju biti hladne. Povremeno je moguća i manja količina padalina zimi, pogotovo u Jeruzalemu. Snijeg se rijetko pojavljuje. Ljeta znaju biti jako vruća, pogotovo na jugu. Odmaralište Red Sea of Eilat ima ugodnu klimu za odmore na plaži tijekom cijele godine.
Novac
Novi šekel (ILS) = 100 agorota (agora u jednini). Novčanice za ILS 200, 100, 50 i 20. Kovanice za ILS 100, 50, 10 5 i 1 i 50 i 10 agorota.
Jezik
Hebrejski i arapski su službeni jezici. Hebrejski je prvi jezik i njega koristi dvije trećine stanovništva. Arapski govori 15% stanovništva. Ostali jezici, uključujući engleski, francuski, mađarski, poljski, rumunjski, ruski i španjolski su široko rasprostranjeni. Veći dio stanovništva prilično dobro govori engleski jezik koji je obavezan predmet u školi.