Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis

Tunis

Tunis OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Tunis, službeno Tuniska Republika (الجمهورية التونسية) magrebška je država koja na sjeveru i na istoku graniči sa Sredozemnim morem. Na zapadu ima granicu s Alžirom (965 km) te na jugoistoku s Libijom (459 km). Ime države dolazi od imena njezina glavnog grada, Tunisa, koji se nalazi na sjeveru zemlje. Oko 40 % teritorija države pokriva saharska pustinja dok je ostatak zemlje vrlo plodan. Ovaj prostor kolijevka je kartaške civilizacije te poslije žitnica Rimskog imperija. Od 1957. godine, Tunis je predsjednička republika. Danas je član brojnih svjetskih i regionalnih organizacija uključujući Arapsku Ligu, Afričku Uniju te Zajednicu sahelo-saharskih država
Površina
163,610 km2
Broj stanovnika
10.7 milijuna (god. 2005)
Državno uređenje
Republika od 1959 god.
Glavni grad
Tunis, stanovnika 700,000 (god. 2003)
Klima
Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim utjecajima. Sastoji se od sedam bio-klimatskih zona između kojih postoji velika razlika u mogućnostima uzgoja. Najveću klimatsku granicu između sjevera i ostatka zemlje čini tuniski planinski lanac koji odvaja mediteransku i saharsku klimu. Ljetnu sezonu obilježava suha klima koja je obilježena visokim vrućinama i manjkom vlage. Temperature variraju ovisno o položaju, nadmorskoj visini te blizini Sredozemnog mora. Prosječne temperature za cijelu zemlju variraju od 12 °C u prosincu do 30 °C u srpnju. Zemlju karakterizira vrlo veliki broj sunčanih sati (oko 3000 sati godišnje). U područjima planina Kroumirie moguće su temperature oko 0 °C zimi te oko 50 °C ljeti u pustinjskim područjima.
Novac
Tuniski dinar (TND) = 100 milima. Novčanice za TND 30, 20, 10 i 5. Kovanice za TND 1 i 500, 100, 50, 20, 10 i 5 milima.
Jezik
Službeni jezik je arapski. Francuski je drugi jezik, talijanski se govori u većim gradovima a engleski i njemački samo u turističkim odmaralištima.