Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Jordan

Jordan

slika države
POPIS DESTINACIJA
Jordan OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Jordan, službeno Hašemitska Kraljevina Jordan je država na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. Glavni grad je Amman. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more, graniči na zapadu s Izraelom i područjem Zapadne obale, na sjeveru sa Sirijom, na sjeveroistoku s Irakom i na jugu i istoku sa Saudijskom Arabijom. Povijest Jordana nakon osamostaljenja obilježena je pokušajima balansiranja između strana u izraelsko-palestinskom sukobu. Iako je podržavao težnju Palestinaca za neovisnom državom, Jordan je pod vodstvom kralja Huseina (na vlasti 1953. - 1999.) održavao dobre odnose i s državama Zapada, a 1994. potpisan je mirovni ugovor s Izraelom. Istočni i južni dio zemlje je dio Sirijske pustinje. Na zapadu se nalazi Jordanska rasjedna dolina kroz koju protječe rijeka Jordan i ulijeva se u Mrtvo more čija je obala (−417 m) najniža točka na površini Zemlje. Planinska područja odvajaju ovu dolinu od pustinje na istoku. Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. U Jordanu živi oko 1,7 mil. palestinskih izbjeglica koji uglavnom imaju jordansko državljanstvo. Nakon dugogodišnje gospodarske ovisnosti o inozemnoj pomoći, izvozu fosfata i potaše te doznakama iseljenika, Jordan je u posljednjih desetak godina krenuo putem reformi i slobodne trgovine. Dugoročni gospodarski rast ovisit će o održanju regionalne stabilnosti.
Površina
89.342 km²
Broj stanovnika
5,9 milijuna (god. 2006)
Državno uređenje
Ustavna monarhija od 1952 godine
Glavni grad
Amman, 2,5 milijuna stanovnika (2006 godina)
Klima
Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Jordanska dolina nalazi se ispod razine mora te je tijekom zime u njoj toplo a ljeti izuzetno vruće. Kišna sezona traje od studenog do ožujka a vrijeme je hladnije tijekom prosinca i siječnja.
Novac
Dinar (JOD; simbol JD) = 100 piastra ili 1,000 fila. Novčanice su od JD50, 20, 10, 5 i 1 te 500 fila. Kovanice su od JD1, ½ i ¼; 10, 5, 2 i ½ piastra; te 1 i ½ qirsha
Jezik
Arapski