Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Kenija

Kenija

slika države
POPIS DESTINACIJA
Kenija OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Kenija je država u istočnoj Africi. Na jugoistoku izlazi na Indijski ocean, na jugozapadu graniči s Tanzanijom, na zapadu s Ugandom, na sjeverozapadu sa Sudanom, na sjeveru s Etiopijom i na istoku sa Somalijom.
Površina
582,646 km²
Broj stanovnika
32,8 milijuna (god. 2005)
Državno uređenje
Republika od 1963 god.
Glavni grad
Nairobi, 2,14 milijuna stanovnika (god. 1999)
Klima
U Keniji prevladava tropska klima. U priobalnom području vladaju vrućina i vlaga, u unutrašnjosti su vremenski uvjeti umjereni, a u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu zemlje prevladava suha klima. Tijekom cijele godine velik je broj sunčanih dana te se preporuča lagana ljetna odjeća. Ipak, tijekom noći i rano ujutro temperature su nešto niže. Duga kišna sezona traje od listopada do prosinca. Pljuskovi su ponekad vrlo jaki te su česti tijekom poslijepodneva i navečer. Najtoplije razdoblje je od veljače do ožujka, a najhladnije od srpnja do kolovoza. Godišnje migracije se događaju između lipnja i rujna kada se sele milijuni divljih životinja. Ovaj je prizor vrlo popularan kod filmaša.
Novac
Kenijski šiling (KES) = 100 centi. Novčanice za KES1.000, 500, 200, 100 i 50. Kovanice za KES20, 10 i 5.
Jezik
Svahili je nacionalni jezik, a engleski je službeni jezik. U Keniji se govori 42 etnička jezika, uključujući i Kukuyu i Luo.