Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Malezija

Malezija

slika države
POPIS DESTINACIJA
Malezija OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Malezija je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora. Sastoji se od dva dijela: Zapadne Malezije koja zauzima južni dio Malajskog poluotoka i graniči na sjeveru s Tajlandom, a na jugu je mostom povezana sa Singapurom i Istočne Malezije koja obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Borneo i graniči s Brunejom i Indonezijom. Oba dijela zemlje imaju sličan reljef: niski obalni pojas, često močvaran, prelazi u unutrašnjosti u šumovita brda i planine, od kojih je najviša Kinabalu (4.095 m) na sjeveru Bornea.
Površina
329,758 km²
Broj stanovnika
26 milijuna (god. 2006)
Državno uređenje
Konstitucionalna Monarhija 1963.god.
Glavni grad
Kuala Lumpur. 1,5 milijuna stanovnika (god. 2006)
Klima
Tropska klima, ali bez ekstremno visokih temperatura. Dani su veoma topli dok su noći nešto svježije. Glavna kišna sezona na istoku traje od studenog do veljače dok je kolovoz najkišniji period na zapadnoj obali. Za istočnu Maleziju tipični su jaki pljuskovi (od studenog do veljače) u Sabahu i Sarawaku. Vrlo je teško generalizirati klimu u cijeloj zemlji jer se padaline razlikuju na istočnoj i zapadnoj obali ovisno o monsunskim vjetrovima (sjeveroistočni ili sjeverozapadni). Prosječna dnevna temperatura u Kuala Lumpuru je oko 27°C tijekom cijele godine.
Novac
Ringit (MYR; simbol RM) = 100 sen. Novčanice za RM 100, 50, 10, 5, 2 i 1. Kovanice za RM 50, 20, 10, 5 i 1 sen. Ringit se često naziva i malezijski dolar.
Jezik
Bahasa Melayu ja nacionalni i službeni jezik, ali je engleski široko rasprostranjen. Ostali jezici poput kineskog, ibanskog i tamilskog koriste manjine.