Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Iran

Iran

slika države
POPIS DESTINACIJA
Iran OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj
Iran ima važno geostrateško značenje s obzirom da se nalazi u središnjoj Euroaziji odnosno na Bliskom istoku. Zemlja je na sjeveru omeđena Armenijom, Azerbajdžanom i Turkmenistanom odnosno Kaspijskim jezerom, na istoku Afganistanom i Pakistanom, na zapadu Irakom i Turskom, te na jugu Omanskim i Perzijskim zaljevom.
Površina
1.650.000 km2
Broj stanovnika
71,2 milijuna
Državno uređenje
Glavni grad
Teheran
Klima
Zbog svoje veličine i raznolikog tla, Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Generalno, zima traje od prosinca do veljače i u nekim dijelovima zelje može biti vrlo hladno, dok je ljeto, od lipnja do kolovoza i vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.
Novac
Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 1USD = 10.353 IRR, 1 EUR = 13.466 IRR (siječanj 2011)
Jezik
Perzijski