Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Djerba :: Znamenitosti :: Chott el Jerid
Djerba

Chott el Jerid

Chott el Jerid

El Jerid znači palma. Znači, Chott el Jerid bi u prijevodu bilo palmino slano jezero. Chott El Jerid (Šot El Đerid), prije par milijuna godina - na tom području je bilo more sve do Alžira. I vjerojatno su se desile neke tektonske promjene, pa se izdigao prag kod Gabesa, i taj predio se isušio. «Palmino slano jezero» ima 5000 km/2. Niže je od nivoa mora za nekih 10-12 m.
Cesta koja ide preko jezera je građena koncem 70-tih godina, i gradila je vojska. Nekada se išlo na vlastiti rizik preko tog jezera. Može se vidjeti na desnoj strani još imaju kolčice ukopane, koji su jedini bili i označavali trasu - da ne izgube orijentaciju, naročito kada puhne oluja, pustinjski vjetar.
Tu ima vode jedino kada padne kiša. Tijekom zime može biti već par centimetara vode. A kada to ispari, onda je pomiješano sve -  pijesak i sol. Nakon puno milijuna godina, netko se sjetio da bi mogli eksploatirati sol. Znači - puštaju vodu, isto kao i u solanama - pa kada isperu, onda samo izgrebu tu sol.

9192375 - 350x263 px.jpg

Pitanje:  tko je gospodin Ferdinand Lesseps?
To je inženjer koji je napravio Suecki kanal u XIX stoljeću. Jasno - on je imao velike, faraonske, megalomanske ideje, radeći za svoju državu Francusku. A, 80-tih godina pretprošlog stoljeća, uz Alžirsku granicu - našli su te fosfate. I, oni ih preko stotinu godina eksploatiraju, što Francuzi, što sada Tunižani. A, fosfati su bili nekada na rubovima mora - otpaci od izmeta od ptica,... 
I on je imao ideju, da dinamitira te pragove koji su prema moru. Da ponovno pusti more u taj Chott, da bi lakše transportirali fosfate brodovima. Da su to napravili, bile bi to velike, i ekološke i mikroklimatske promjene. A, na mjestima gdje su oaze - ne bi više bilo ni jedne oaze, tu bi plovili brodovi prema Alžiru i vukli fosfate prema moru.
Ipak, je netko predložio da se sagradi željeznica i da željeznicom prevoze fosfate.

Kao suveniri se mogu kupiti pustinjske ruže, fosili školjki ili puževa, zubi morskih pasa, itd.

Tijekom vožnje kroz Chott el Jerid se može vidjeti i «mirage» iliti fatamorgana.

choteljerid 350x.jpg


Autor: S.M.