Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Djerba :: Znamenitosti :: Gabes
Djerba

Gabes

Gabes

Grad simbolično nazivaju i Vratima juga. Tokom stoljeća grad je bio na raskrižju putova između sjevera i juga te luka koja je povezivala unutrašnjost s morem. U Gabesu se i danas susreću tuniski sjever i jug. Dolazeći sa sjevera, vidi se još poneki nasad maslina koja je glavna kultura sjevernog Tunisa, a u Gabesu je prva oaza na putu prema jugu.
Danas je grad značajan kao pristanište i trgovački grad. Sam grad nije osobito slikovit, čar leži u oazi. Novi dio grada počinje uz obalu, kod ušća rijeke Ued Gabes, zahvaljujući kojoj je oaza plodna. Sjeverno od grada su nasadi palmi, a zapadno arapske četvrti Petite Djara, Grande Djara i Menzel, na koje se nastavlja prava oaza s oko 300.000 palmi datulja u čijoj sjeni rastu banane, naranče, limuni, nar, grožđe, kana, duhan i povrće. Gabes je jedina oaza iz koje se datulje ne izvoze.
U oazi u Gabesu, kao i u oazama Tozeur i Nefta, postoji mogućnost vožnje kočijama kroz oazu. Kočija je za četiri osobe, a u svakoj kočiji je i kočijaš. Vozeći se polagano kroz oazu izbliza se vide kulture koje tu uspijevaju, kanali kojima se dovodi voda do parcela, a u toku vožnje napravi se pauza da se možete prošetati kroz oazu. Ponekad kočijaši, da bi dobili napojnicu (a napojnicu očekuju u svakom slučaju) tjeraju jadno kljuse da juri. Avanturisti uživaju u jurnjavi, a oni bojažljivi ponekad vrište od straha. Ako kočijaš po Vašem mišljenju vozi prebrzo, recite mu bez okolišanja da uspori.
Tržnica Jara – mjesto koje posjećuju svi turisti koji dođu u Gabes. Na maloj se tržnici nalaze štandovi na kojima se najviše prodaje kana i pletene košare. Pletena košara koju sam prije 15-ak godina kupila u Gabesu još služi svojoj svrsi; košara je čvrsta, kruto pletena, s ojačanim ručkama.
Na tržnici prodaju i ovčje i kozje kože; ti su trgovci jako uporni. Obično se dovezu na mopedu punom koža, nemaju svoj štand, i uvjeravaju Vas da kupite kožu.


Autor: Puturist