Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Djerba :: Znamenitosti :: Houmt Souk
Djerba

Houmt Souk

Houmt Souk

Glavno naselje na Jerbi je Houmt Souk što u prijevodu znači Trgovačka četvrt. Trgovačke ulice tzv. sukovi pune su trgovina u kojima se prodaju suveniri, te tradicionalni proizvodi: lokalna odjeća, keramika, nakit, začini, tepisi. Osobito živo u sukovima je ponedjeljkom i četvrtkom kada se održava tjedni sajam.
Uz samu obalu mora nalazi se ribarska luka koju obavezno posjetite; luka je puna slikovitih brodica kojima ribari odlaze u lov na razne vrste riba. Tu su usidrene i veće brodice za turističke izlete. U luci je na molu poslagano mnoštvo amfora lokalne proizvodnje. Koriste ih u lovu na hobotnice.
U luci je smješten i najbolji riblji restaurant na otoku, Harun.
Svakako otiđite na tržnicu u centru grada; ovdje se riba prodaje nadmetanjem – tko da više! Uz tržnicu ima jedan mali restaurant u koji se donese riba kupljena na tržnici, a kuhar je pripremi za bagatelu!
Već iz ribarske luke vidi se španjolska utvrda iz 16. stoljeća. A malo bliže cesti koja vodi iz luke podignuta je kamena piramida na mjestu gdje se nalazila tzv. Ćelekula koju su Turci podigli od 5.000 lubanja pomoraca španjolske flote Filipa II. Ćele kula nalazila se na ovom mjestu sve do 1.848. kad je srušena, a na istom mjestu podignuta je piramida u spomen na sve žrtve tog pokolja.


Autor: Puturist