Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Djerba :: Znamenitosti :: Matmata
Djerba

Matmata

Matmata

Jedno od najzanimljivijih naselja u Tunisu, a vjerojatno i najpoznatije berbersko naselje je Matmata. Cijelo područje Matmate fascinira podsjetitelja; lunarni pejzaž, brežuljci, mjesečevi krateri, a ako se malo bolje gleda, može se uočiti i pokoja nastamba pod zemljom.

U ovom su području Berberi iskopali svoje nastambe u mekanom vapnencu; najprije se kopa unutarnje dvorište, zatim prolaz prema jednoj padini brda pa prostorije. Unutarnje je dvorište obično okruglo i iz njega se ulazi u ostale prostorije – spavaću sobu, kuhinju, staju, spremište. U tim je prostorijama pod zemljom ista temperatura ljeti i zimi; ljeti štiti stanovnike od nesnosne vrućine, a zimi od hladnoće. Vrućina se u tim nastambama podnosi bolje nego u betonskim kućama.

matmata02.jpg

U centru naselja je mali hotel, sagrađen u istom stilu kao i nastambe – pod zemljom. Poznat je kao boravište filmske ekipe na čelu sa Stevenom Spielbergom koji je na području Matmate snimao film Rat zvijezda. O boravku filmske ekipe svjedoče i fotografije u hotelu.

Stanovnici žive od uzgoja stoke, "poljoprivrede" – imaju nešto maslina, palmi, smokava, paprike za harissu, a žito siju samo nakon što padne kiša. Beru i travu alfa od koje izrađuju prostirke, konopce, užad, košare.

Dosta je muškaraca otišlo "trbuhom za kruhom" u obližnje gradove u kojima su pronašli zaposlenje, uglavnom kao perači suđa, raznosači novina, čistači cipela itd. Žene su uglavnom ostajale kod kuće te brinule za djecu tako da su žene zaslužne za sačuvane običaje i jezik. Jezik berbera zove se Šelha.

Matmata_Berber_cuisine.jpg

Kad budete obilazili jednu od nastambi u Matmati, svakako probajte domaće pogače koje žene peku bez kvasa. Obično ih ponude svakoj grupi.

Desetak kilometara prije stare Matmate nalazi se naselje Matmata Nouvelle ili Nova Matmata. Gradnju ovog naselja financirala je vlada da bi preselila stanovništvo iz podzemnih nastambi u "normalne" kuće, i to nakon velikih kiša koje su pogodile cijeli južni Tunis 60-ih godina prošlog stoljeća. Većina stanovnika ipak je ostala u staroj Matmati.


Autor: Puturist.com