Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Korisni savjeti :: Nekoliko riječi o devama
Hammamet

Nekoliko riječi o devama

Nekoliko riječi o devama

To su njihove krave. Znači, one imaju istu funkciju kao i krave - sve rade. Znači, kada mama nosi 10 mjeseci malu bebu, ona se obično rađa bijela. I nakon 2 - 3 godine, njena se boja dlake mijenja i pretvara se u boju pijeska.

Masa tih kamila živi na slobodi. Tako ih gazde puste sa pastirom, njih 100 - 200, onda ih šetaju dok im nisu potrebne. Deva košta izmedu 800 - 1000 dolara. Znači deva, to je skupa stvar.

Deva može biti 3 tjedna bez vode, 2 mjeseca bez hrane. Često se  misli da ona ima neki rezervoar u sebi, ali u optimalnim uvjetima, njezina bi se grba smanjila. Jer, u grbi nosi masnoću. Deva može nositi oko 150 - 200 kg tereta, ovisi kakva je deva. Deve im služe za sve: za vuču, kola, plug, oranje, za nošenje turista na sebi. Deve daju mlijeko. Mlijeka nema baš puno za ljudsku upotrebu, nego se koristi za prehranu, naročito mladih devica.

Postoje deve koje su specijalno trenirane, to je jedna vrsta deva - zovu se Mehari, one su cijelog života bijele. To su trkačice. To su velike brzine, postižu 50 – 60 km/sat. Vrijede po nekoliko stotina tisuća dolara u Emiratima ili Saudijskoj Arabiji, gdje se održavaju trke tih deva. Obično turisti jašu muške deve, jer ženske rade u poljoprivredi - a muški rade u turizmu. Takva je podjela poslova kod deva. One na guzama imaju svoje registracije, imaju žig, znači da se zna tko je vlasnik. Opomena damama za jahanjedeva - ne nositi kratke hlače ako imate nježna bedarca, da vas ne nažuljaju tepisi, koji su na devama.

Tunisia-camel.jpg

Deva nema u Africi. Kamile postoje u Aziji. Ovo što je jednogrba - zove se tromedar. Samo, što naš jezik ne poznaje tu distinkciju. Znači, jašu se tromedari. Dok deve sjede, zapravo kleče, zakorači se u sedlo, iza devine grbe. Treba se samo dobro držati kad se diže i kada se deva spušta. A, dok deva šeta, može se raditi rukama što god želite - snimati, mahati,... Obično tijekom jahanja niste sami. Vode vas vodiči. Kad bi turisti išli sami, završili bi možda u Tripoliju, Senegalu, Dakkaru,… :)

Deva živi do 40 godina. Meso se jede do godinu - dvije maksimalno. Dlaka se koristi za šatore. Koža se koristi za torbe. Znači, sve na devi se može iskoristiti....


Autor: S.M.