Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Korisni savjeti :: Što su to oaze?
Hammamet

Što su to oaze?

Što su to oaze?

Oaze su mjesta gdje ima prirodne pitke vode. U našim glavama je oaza nešto iz Hollywoodskih filmova, «3 palme na otoku sreće, malo jezerce i - to je to». Romantika!! Ali, nije! Velike oaze su danas grad kao što je Gabes.
Nikad se u oazi ne gradi kuća, jer šteta je plodnoga tla - nego se grade pored oaze. I, to su prirodni izvori vode. Jasno da se napredovanjem tehnike proširuju oaze, nalaze se novi izvori vode, gdje se mogu, ako se ima novca - na dubini od 1.200, 1.500, 1.800 metara naći novi izvori vode. Samo to ne treba nikada pretjerivati, ima jedna oaza gdje su previše bušili, pa je nestalo vode. Jer, to je ista količina vode. Rezervoar vode je ispod površine, i ako se probuši na 100 mjesta, normalno je da će onda nestati vode. Znači, oaza je život za svo lokalno stanovništvo.

Oaze obično ograđuju sa plotom od palminih grana. Da bi štitili oazu, da je vjetar ne zatrpa. Vjetar može zatrpati oazu sa pjeskom. U oazi raste sve. Rastu najviše palme – datulje, šipak (nar), djetelina, sve moguće povrće, rajčica, i na nekim mjestima rastu banane. Bananama treba puno vlage, tako da su njihove bananice vrlo male. Znači njihova palma - datulja je sve! Od nje koriste sve.

Tunis - oaza.jpg

Kako živi palma datulja?
Prvo je posade, ako je npr. nova oaza, ona se upikne u zemlju. I, pokrije se samo prvih 5-6 godina. Njoj treba puno vode i malo sunca. Ona je vrlo nježna biljka. U svim oazama ima 90% ženskih datulja, a samo 10% muških.

Kada je u nekom divljem prostoru, znači gdje nije obrađena palma - datulja, onda se ona osjemenjuje putem vjetra. Znači, vjetar prenosi sjeme muško na žensko. Ali, da bi imali optimalan rod datulja, onda se čovjek penje na datulju svakog proljeća i ručno oplođuje ženku. Jasno da rod dolazi do izražaja onda negdje krajem X mjeseca. I, onda berba traje sve do II mjeseca.

Najbolje su datulje u ovim pustinjskim oazama – Douz, Nefta i Tozeur. Uglavnom datulje su loše kvalitete u Gabesu, jer tu dolaze kapljice sa mora. To znači da su slanjkaste malo. Jer, vjetar donese kapi s mora.
Datulja može imati optimalan rod po grani, 7-8 kg, 10 kg po jednoj grani. Znači, jedna palma može imati 100 - 200 kg. Datulje se koriste za sve - namještaj se pravi od grana, jer su vrlo čvrste, od debala se prave grede za kuće. Lišće - deva jede lišće, ona se hrani s tim (ona jede i kaktus, njoj to ne smeta, deva jede sve!).

I onda, prije nego datulja umre, uz nju se posadi još muške uz muške, ženske uz ženske. Stave glavice, tako da kad umre datulja, onda na tom mjestu raste nova ženska ili muška. I datulja kada umre, ona se jos zaveže na vrhu i daje jedan sok. Taj sok od palme se prodaje - zove se „legri“, koji tokom dana, tokom vrućina perventira, postaje metilni alkohol. Tako da su na jugu Tunisa svi malo u transu, piju svi taj legri. Znači, datulja može živjeti do 70 - 80 godina, ako je dobro očuvana, dobro ostrižena, vežu se grane,…

Puno posla se ima u oazama.

dates.jpg


Autor: S.M.