Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Korisni savjeti :: Tko su Beduini?
Hammamet

Tko su Beduini?

Tko su Beduini?

Tzv. Trogloditi - trogloditi na grčkom znači ljudi koji žive pod zemljom. Žive u više mjesta na planeti, tako - pod zemljom. Gdje god je takva klima i mogućnosti, da se gradi pod zemljom. Čitava sela su pod zemljom u Turskoj, Kini, južnoj Americi, Mexicu, na Gran Canarii,.... Čak se i danas grade takve kuće. Grade je 10 - 15 radnika, a gradnja traje oko 2 mjeseca.. 

Berberi su prastanovnici područja, ne samo Tunisa, nego i cijele sjeverne Afrike. Znači, od Libije, pa sve do Maroka - Berberi su najstariji stanovnici. Postoji puno hipoteza, odakle su došli Berberi. Prije 4.000 ili 5.000 godina su došli. Bili su Nomadi, bilo je govora da su došli iz Indije. Vodeći svoje ovce, deve, krave - neki kažu da su došli iz Jemena, Saudijske Arabije. Čak ima jedna hipoteza, da su došli izEngleske! Berberi su prvenstveno tražili plodno tlo. Druga je stvar što su ih kroz stoljeća, svi mogući osvajači odgurnuli i bacili u planine. Tako, danas Berbera ima u Maroku, u planinama Atlasa i Rifa. Tek, je prije 15-tak godina marokanski kralj Hasan II priznao da ima 60% Berbera u Maroku. I tek je prvi puta, priznata njihova kultura. Tako da imaju svoje pismo, svoj jezik,... I tek prije par godina, marokanski kralj Hasan II je dozvolio da se škole otvaraju na berberskom jeziku. Te, da se na TV-u otvara kanal na berberskom jeziku. U Alžiru se još uvijek bore za to. U Alžiru, zadnjih 20-30 godina, jedno od glavnih borbi je berberska kultura. U Tunisu kažu, da službeno ima 5 – 8% Berbera. Berberi su se tokom godina kompletno izmiješali sa Arapima, i jedino se razlikuju možda po tome što žive u planinama, i imaju svoje tradicionalne nošnje. Osim toga, govore berberski jezik u nekim zabitijim selima. Berbera ima svuda, znači nije samo u sjevernoj Africi, nego i još malo južnije. U državama kao što je Mauritanija, Niger, Mali, npr. sigurno ste čuli za - Tuarege. Tuarezi su također jedan berberski narod, jedno berbersko pleme - oni «uomini blu», plavi ljudi. Također se bore za svoju neku neovisnost.

hotel-sididriss - 350x.jpg

Ovi Berberi, koji su nastanjeni oko Tunisa, iskoristili su glinovito tlo da bi mogli graditi kuće pod zemljom. Ništa novo,  troglodita ima svuda po svijetu. U Kapadokiji, u Turskoj, ima ih koji su gradili kuće u 2. ili 3. stoljeću poslije Krista. Ima ih u Kini, Indiji, Mexicu, Juznoj Americi,… Znači, taj tip gradnje kuća pod zemljom je poznat po svijetu. Ovaj tip u Tunisu je jedinstven po tome što je kao krater. Takva im je forma, tako izgleda. Zašto pod zemljom? Kada su velike vrućine, onda je ugodno ispod u toj sobi. Temperatura je fina, konstantna. U zimi, kada temperature padaju prema ništici - također je ugodno, toplo pod zemljom. Kako žive? Jedna kuća, ako je radi 15 – 20 ljudi, može se sagraditi u roku od 2 mjeseca. Ako žive uz cestu, znači da imaju neke mogućnosti komunikacije - sa turistima,… a masa njih jos živi udaljeno od cesta. Pojedine obitelji nemaju struje. Ali, ponekad se vide televizijske antene koje vire van. Znači, imaju i struju. Ali, vode nemaju. Uglavnom se služe sa kišnicom. Dvorište je stoga obično malo nagnuto. Tako kad pada kiša, voda ide vani i ide u jednu gustirnu. Tamo se kišnica filtrira preko pijeska.

Od čega zive ti ljudi?
Žive od malo stvari. Datulje, maslina, palme, nešto malo žita, ovce, koze, i to je sve. Zašto ih većina ne živi u blizini ceste? Zbog prošlosti. Jedan od tih razloga kroz stoljeća je bio strateški razlog. Kada su te horde, raznoraznih neprijatelja jurile - kroz te pustare, nitko nije vidio da netko tu živi, nego je protutnjao pored njih. Dan danas - žive na isti način. Samo što ta komunikacija sa selima, gradom - omogućava ljudima da nađu posao.

2407498417_10db5e8e24-350x.jpg

Kako Berberi izgledaju?
Većina žena i stari Berberi nose te nošnje, koje se nisu promijenile u zadnje 2.000 godina. To su nošnje, koje su: ljubičaste, plave, žute, crvene, šarene,... I dan danas, ove žene nose te figule - latinske, rimske figule - kopče. Obično su srebrene. Nisu poznavali zlato. Još uvijek, kod njih je glavni nakit - srebrni nakit. Tetovaže - znači oni vjeruju puno u animizam. Tetovaže su protiv zlih duhova. To ih štiti - imaju obično na čelu, na bradi, na rukama, na nogama. Farbaju ruke i tabane sa kanom. To je u njih jedan znak ljepote. Kao sto se žene šminkaju kod nas, tako se oni isto kozmetiziraju.

Koji su im simboli?
Često kažu “Allah je velik”, ali pojavljuju se i neki drugi simboli. Polumjesec i zvijezda - to je sibmol Tuniske države. Desno je ruka. To je Fatimina ruka. Fatima je kćerka proroka Muhameda. Znači, to se nosi kao nakit srebrni ili kao znak - za protekciju, zaštitu od zlih duhova. I, kao protiv uroka. Riba. Odakle riba? U rimskom carstvu, nakon pojave kršćanstva, oni su svi bili kršćani. Zabranjeni kršćani. Oni su živjeli u katakombama. Vjera je bila zabranjena sve do Milanskog edikta 313 godine., kada je car Konstantin dozvolio kršćanstvo kao službenu religiju. I, nakon toga su izašli na površinu i živjeli su kao kršćani. Kada su muslimani došli, oni su te kršćane - Berbere islamizirali. Riba je zbog kršćanstva. Ihtios - na grčkom, znači riba. To je značio Isus Krist. Znači, oni su nosili tetovaže u obliku ribe na rukama, i tako su se raspoznavali kršćani među sobom. Oni su sada svi muslimani, ali im je negdje ostala u podsvijesti ta riba - kao zaštita, protekcija protiv zlih duhova i uroka. Iako je ona u početku, bila simbol kršćanstva.

Djerba_Feb2002_film2_0035.jpg

Tko su beduini?
Beduini su također Berberi, ali su još uvijek Nomadi, koji se sele. Njihovi šatori se prave od devine, kamiline dlake ili kozje dlake. Ako padne kiša na to, onda kapi klize. Znači, vrlo ugodno je u tome ispod. Inače, oni se u takvim šatorima sele od oaze do oaze, od posla do posla.
Ako su bili u Meki na hadžiluku, onda ih se pozdravlja: «Dobar dan Hadžija, dan hadža», onda te on blagoslovi, kao… oni su sveti ljudi,... Hadžiluk je vrlo skupa stvar. To putovanje u Meku košta oko 5.000 USD. Skupljaju novce cijeli život. Cijelo selo skupi za najstarijeg čovjeka u selu.  I, onda kada se vrati - onda je on sveti čovjek! Onda je hadžija, itd. Znači, cijelo selo skuplja za hadžiluk. Nekada, kada nije bilo kao danas aviona, brodova -  išlo se na devama, na konjima, do Meke. Iz Tunisa se putovalo nekih 4-5 mjeseci. A, tko je imao za kamilu? Dan danas deva košta oko 800 - 1000 USD. A nekada, tko je imao devu? Ili konja? Znači, samo ako je cijelo selo skupilo za njega da ide na hadžiluk. Sva prezimena dobiju prefiks Hadži, nakon Hadžiluka.

Odakle naziv Berberi?
Od toga dolaze i Barbari. To je poslije nastalo. Berberi su nastali po tome što su oni za nas bili čudan narod, strani narod, kao poludivlji. Taj naš barbarizam je neka čudna izmišljotina da su Berberi Barbari. Mi za neke loše konotacije, za nekoga pežorativno govorimo da je Barbarin. A, to dolazi od Berbera.

Naziv cijelog kontinenta Afrika, dolazi od Berberskog naziva za sjeverni dio ovoga  područja. A, zvalo se na berberskom - Ifirikija. Od toga su je Rimljani nazvali Ifrikija! Znači, za cijeli svijet je bio Ifrikija, i nakon toga cijeli kontinent se nazvao - Afrika, po berberskom nazivu.

Trogloditi - 350x.jpg


Autor: S.M.