Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Korisni savjeti :: Važno: cjenkanje
Hammamet

Važno: cjenkanje

Važno: cjenkanje

Nekoliko riječi o trgovini. Možda netko od vas prvi put ide u arapski svijet ili na istok, i bitno je napomenuti da se ovdje mora puno cjenkati. Nikada nemojte biti toliko naivni da kupite nešto na prvu cijenu! Možda ima 15% dućana, a to su uglavnom državni dućani - gdje su cijene fiksne. Isto tako, ima i hotelskih dućana gdje su cijene fiksne; i tamo se «ne gliha», ne cjenka se. U većini dućana, koje uglavnom obilaze turisti, morate dobro dobro razraditi strategiju kupovine (shoppinga).

Kako sve počinje?
Oni govore prvo arapski, pa onda francuski (to su im glavni jezici). A, pošto većina ljudi koji rade oko turizma govore sve moguće jezike - brzo uče jezike! Kako su Arapi obično dobri psiholozi - vide da ste malo preplašeni, da ste malo bijeli, pa će vas pitati odakle ste? I, kada kažete da ste iz Zagreba, Splita, Rijeke,... onda će oni reći: „Uuuuu, pa meni je baka iz Maribora, ja sam živio u Zagrebu,….“. Jednom prilikom me je jedan u pustinji pitao: „Odakle si?“. Ja kažem iz Zagreba. Veli, pa znam ja Zagreb. Ja ga pitam: «Što znaš?» Kaže, tamo postoji jedan kralj na konju ispred željezničkog kolodvora. Čovjek stvarno bio u Zagrebu! Inače, većina njih ne govori istinu.

Što kupiti u Tunisu?
Prvo što se kupuje u Tunisu su: predmeti od bakra, kože, tepisi, predmeti od keramike, vrlo poznate keramike iz okolice Hammameta, itd. Predmeti, koje zapravo viđate - u cijelom Tunisu. Nemojte u Sahari kupovati keramiku, koja dolazi  iz okolice Hammameta!

Tunis10Fixed - 350x270.jpg

A kako izgleda kupovina? Evo jednog primjera....
Prodavač dobro vidi žar u vašim očima, kada želite nešto kupiti. Uzmimo primjer da vam se sviđa jedna torba. Jako dobra torba. Prodavač vam kaže 60 dinara. Trgovac vidi u vašim očima taj žar da baš želite kupiti baš tu torbu. Nemojte odmah reći 55 dinara! Iako bi vam ta cijena možda i odgovarala, kada je prenesete u naše cijene. Recite mu onda 15 dinara! On će vama reći: da ste  bandit, da ste lopov, da ćete ga uništiti, da ćete ga prevariti, da ste mafioso,… I tako, napravite par koraka kao da ćete otići. A, onda će on reći - 'ajde dobro neka ti bude, turisti iz tih zemalja nemaju novaca kao Nijemci - neka bude 40. A vi, predložite opet 15! Onda će on reći, evo dobro, dobro - neka bude moja nabavna cijena - 27 dinara, ispod kao neće. Onda se vi okrenete, kao idete - onda on trči za vama, i na kraju ćete kupiti za 18 dinara! Znači - neće biti ni vaših 15, ni njegovih 60 dinara! Ali, je bitno napomenuti da je postignuta cijena znatno niža, od njihove tražene cijene. I, tu je tajna trgovine!... A ukoliko on ne trči za vama - onda znači, da on više ne ide ispod te cijene. Znači, onda će opet na kraju reći: da ste ga uništili, da ste ga upropastili, da mu još date kutiju cigareta, da mu date penkalo, upaljač - samo da ne propadne toga dana. Upamtite jedno, on sigurno nikada neće propasti! On je sigurno toga dana zaradio na vama. Ali, ako je to vama odgovaralo - onda je to sigurno i njemu odgovaralo.

Konkretni primjeri:
Jedna djevojka kaže da je kupila mali (onaj tam-tam) bubnjić. Cijena koju je platila iznosi - 15 dinara. Bila je uvjerena da je napravila jako dobar posao, jer je prodavač tražio 100 dinara. Stvar je u tome da taj bubnjić košta oko 5 - 6 dinara. Znači, preplaćen je!
Jedna žena je, odmah nakon što je došla, otišla na plažu. Skinula se, a onda sva sretna - kupila srebrnu narukvicu. Kaže, da je platila 50 dinara. Međutim, srebro se ne prodaje na plaži, i to što je kupila vrijedi 2 - 3 dinara! Na plaži treba posebno pripaziti - ako ćete ići plažom, tamo će vam svašta nuditi. Nemojte ništa kupovati na plaži, jer to nije prava cijena. Naročito ne kupovati voće na plaži, jer je to petorostruka cijena.

discount1.jpg

Preporuka za kraj:
Istu ćete stvar naći u cijelom Tunisu! Probajte uspoređivati. U svakom različitom dućanu ćete naći iste stvari. Znači, da dobijete neku ideju o visini cijena. Najbolje je otići u hotelski dućan, koji ima fiksne cijene, tako da imate ideju koliko što košta. A onda, ako to nađete na ulici - „glihajući“ spuštajući cijene, nađete jeftinije vani - onda kupite vani. Ako ne, onda to uvijek možete kupiti u hotelskom dućanu.


Autor: M.S.