Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Putopisi :: Čarobna ljepota Afrike i Mediterana
Hammamet

Čarobna ljepota Afrike i Mediterana

Čarobna ljepota Afrike i Mediterana

Tajanstvena Sahara i egzotični ljudi
Tunis je najsjevernija zemlja afričkog kontinenta, nasuprot Siciliji, tako da je zemljopisno Hrvatskoj najbliža afrička destinacija, udaljena tek nepuna dva sata leta avionom iz Zagreba. Tunis je zemlja koja je posljednjih 3.000 godina svjedočila prolazu Feničana, Rimljana, Bizantinaca, Španjolaca, Turaka i Francuza koji su s obzirom na kolonijalne aspiracije iz ove zemlje otišli tek 1956. godine.

Tunis je najsjevernija zemlja afričkog kontinenta, nasuprot Siciliji, tako da je zemljopisno Hrvatskoj najbliža afrička destinacija, udaljena tek nepuna dva sata leta avionom iz Zagreba.
Osim toga, svakako jedan od razloga pravog turističkog “booma” ove mediteranske zemlje je što hrvatskim turistima nije nužna viza za ulazak u zemlju za razliku od ostalih sjevernoafričkih zemalja. Ovo je sasvim sigurno dobar razlog da navijači zlatne rukometne reprezentacije bodre naše na svjetskom prvenstvu koje će se održati u Tunisu od 23. siječnja do 6. velječe. Prema nekim podacima godišnje Tunis posjeti preko četiri milijuna turista, a taj broj se povećava iz godine u godinu jer država ulaže značajne napore u razvoj turizma. Nakon dosta brzog prolaska carine i izlaska iz zračne luke prvo što Vas zapuhne je miris cvijeta jasmina, nacionalnog simbola Tunisa. Osim stručka i ogrlica od jasmina koji će Vam odmah ponuditi ulični prodavači, tu su i nosači prtljage koji će Vas zaskočiti na brzinu, tako da ćete morati trčati za njima dok istovremeno tražite svog predstavnika agencije i autobus koji će Vas prevesti do hotela. Budite spremni da je u Tunisu napojnica način življenja. Nepisano je pravilo da za svaku uslugu date malu napojnicu, pa tako nosač prtljage očekuje jedan tuniški dinar, vozači i lokalni vodiči dinar po osobi i danu, a isto vrijedi i za konobare i sobarice. Kako bi lakše preračunali u našoj valuti riječ je otprilike oko pet kuna za jedan tuniški dinar.

Hamamet - rivijera s najpoznatijim svjetskim hotelskim lancima
Najčešće turističko odredište brojne turističke hrvatske kolonije je Hamamet mjesto koje je simbol turizma, rivijera s najpoznatijim svjetskim hotelskim lancima i koje je udaljeno sat vremena od Tunisa. Glavne atrakcije uz beskrajne pješčane plaže je tvrđava građena u IX. st. n.e. u kojoj se smjestio grad s atraktivnim kafićem, gdje se sjedi na tepisima i jastucima. Uz orijentalnu glazbu pijucka se čaj od hibiskusa ili jasmina i puši “nargila” sa ili bez nikotina.
Tunis je zemlja koja je posljednjih 3.000 godina svjedočila prolazu Feničana, Rimljana, Bizantinaca, Španjolaca, Turaka i Francuza koji su s obzirom na kolonijalne aspiracije iz ove zemlje otišli tek 1956. godine. Svaki od njih ostavio je dio svoje povijesti na kamenim mozaicima brdima Kartage, na pragu Sahare. To najveće tuniško bogatstvo marljivo čuvano godinama, povjereno je stotinama muzeja, najviše glasovitom Nacionalnom muzeju Bardo u glavnom gradu koji se, kao i država, zove Tunis.

Hammamet x 300.jpg

Tunis - glavni grad “Grad jasmina”. U medinu (arapski naziv za staru gradsku jezgru) se ulazi kroz velika vrata Bab el Kadra, a stara jezgra isprepletena je uskim uličicama, brojnim džamijama i bazarima. U brojnim sukovima cjenkanje je obavezno i bez toga gotovo da se ništa i ne može kupiti, a u ponudi su tepisi, krzna, koža, keramika, suveniri od bakra i srebra, začini, datulje, maslinovo ulje, ručno tkane tkanine. Nikad ne plaćajte prvu cijenu koju vam prodavač predloži jer ćete uvijek uspjeti spustiti cijenu, a tu je presudan faktor i iz koje zemlje dolazite. Šuker i Tito još uvijek su najbolje trade-mark naše zemlje.

tunis1 x 300.jpg

Kartaga sravnjena sa zemljom
Prvo veće odredište nakon glavnog grada tijekom brojnih fakultativnih izleta je legendarna Kartaga, mjesto koje su izgradili Feničani 814. god. p.n.e, osvojili Rimljani, a kasnije preuzeli Arapi, jer su htjeli istrijebiti cijelo kršćanstvo koje je tada tamo postojalo. Kartaga je udaljena 15 km od Tunisa, a u neposrednoj blizini na obroncima nalazi se i Predsjednička palača koju je najstrože zabranjeno fotografirati. Kartagu zovu i “Grad Hanibala” jer je odatle vođa Kartažana, na slonovima, krenuo preko Alpa na Rim. Nakon Hanibalova neuspjelog pohoda Rimljani su u potpunosti sravnili grad, tako da su ostali rijetki tragovi feničanske kulture. Ono što danas razgledavaju rijeke turista poput ostataka rimskih kupelji Antonina Pija i kameni mozaici u parku su ostaci Kartage koju su sagradili Rimljani stotinu godina nakon njenog uništavanja. Ostalog nema previše, jer je građevni materijal služio prvo Rimljanima, a zatim i Arapima, koji su došli u sedmom stoljeću, pa su tako kamenom Katarge izgrađeni amfiteatar u El Jemu i kairounska mošeja. Do arapskog dolaska na područje Tunisa kršćanstvo je bilo državna vjera, ali su se asimilirajući sa prastanovnicima Berebrima Arapi tijekom stoljeća stanovništvo preobratili na islam. Danas je u Tunisu tako 98% muslimana uz tek 1% kršćana i židova.
Uz posjetu glavnom gradu jednodnevni izlet obuhvaća i posjet Sidi Bou Said - plavo-bijelom gradiću smještenom uz morsku obalu na sjeveru zemlje. “Sidi” na Arapskom znači “sveti”. Legenda kaže da je Sidi Bou Said bio vojnik koji je ondje došao voditi rat, no zaljubio se u berbersku princezu te se nakon povratka iz Meke u 12. st. prosvijetlio, postavši Sveti čovjek i zaštitnik grada. Glavna atrakcija je “Moorish café” ili “Cafe des Nattes” star 150 godina koji se nalazi na vrhu glavne ulice okružene brojnim štandovima. Sva ulazna vrata su slikovita i imaju svoju priču: plava boja predstavlja more, riba i Fatimina ruka sreću, a crne kvake označavaju koliko obitelji živi u istom kućanstvu.

kartaga x 300.jpg

Većina stanovništva je berberskog porijekla.
Posebna zanimljivost Tunisa je da se u svakom mjestu, gradu i selu, glavni trg zove Trg 7. studenog 1987. - u čast dana predsjedničkog prevrata. Tuniški predsjednik Ben Ali (68) je došao na vlast 1987., kada je mirnim putem svrgnut otac modernog Tunisa i doživotni predsjednik Habib Bourguiba, koji je proglašen senilnim i nesposobnim da vlada. Ben Ali je otad pobijedio na trima predsjedničkim izborima i na najnovijim prije nekoliko tjedna i to sa većinom koja je dosizala 99%. Unatoč kritikama oporbe Ben Ali je popularan u narodu prvenstveno zato jer je uspio podignuti životni standard Tunižana. Većina stanovništva je berberskog porijekla, ali su mnogi osvajači ostavili traga. Na otoku Djerbi živi još zatvorena zajednica nekad u povijesti prisutnije populacije židova. Tunis je smješten na obali Mediterana, između Alžira i Libije s kojom ima najveću gospodarsku razmjenu po pitanju nafte. Mnogi siromašniji Tunižani kupuju gotovo sedam puta jeftinije gorivo u Libiji, tako da uz nekoliko rijetkih benzinskih postaja čest je slučaj da se gorivo preprodaje u kanistrima uz cestu prema Sahari.

Berber x 300.jpg

Kulisa za filmske hitove
Za upoznavanje čarobnog Tunisa dovoljno je unajmiti terensko vozilo ili organizirano autobusom u samo nekoliko dana obići gotovo cijelu zemlja, počevši s Kartagom na sjeveru, pa spuštajući se prema samoj pustinji Sahari i njenim oazama na jugu.
Prva velika atrakcija na putu prema pustinji je El Jem - grad u središtu zemlje u kojem se nalazi drugi po veličini amfiteatar Rimskoga carstva i koji je poslužio za snimanje velikog kino hita “Gladijator”. Sagrađen je u 3. stoljeću sa 30.000 mjesta, a bio je centar cirkusa i igara, često okrutnih i krvavih u maniri starih Rimljana. Za turiste je posebno atraktivan prolazak kroz podrumske prostore gdje su nesretni gladijatori i žrtve čekali svoj posljednje trenutke prije borbi. Danas El Jem odlično služi kao i naša Pula za velika koncertna događanja.
Prije same Sahare brojni turisti posjećuju berberska naselja koja su poslužila kao sjajna kulisa za velike filmske hitove “Ratovi zvijezda” (u Matmati), Monty Pythonov “Life of Brian” (u Monastiru i Sousseu) te “Engleski pacijent”.
Berberi su prastanovnici Tunisa koji još uvijek žive nekadašnjim životom na samom rubu Sahare u svojim podzemnim nastambama u brdima u kojima se pokušavaju sakriti od temperatura koje vani prelaze i 45 stupnjeva. Prilikom posjeta nekoj od nastambi na samom ulazu dočekat će vas, simbol ribe i Fatimina ruka sreće, a domaćini će vam bez ikakvih problema dozvoliti slikanje svih prostorija i ukućana uz nezaobilaznu napojnicu.
Nakon pojedinačnih nastambi uz cestu put dalje vodi u Matmatu, ime berberskog plemena kasnije danog gradu. To je naselje trigloditskih domova koji se sastoje od dvorišta pet do deset metara ispod zemlje. Iz njega se i ulazi u male prostorije u kojima se boravi i spava, a u nekim od kratera smješteni su čak i atraktivni hoteli za prave avanturiste.

Datulje koje život znače
Krenete li na safari najjužnije odredište je Douz - vrata Sahare, gdje možete iznajmiti svoju devu i jahati po pustinjskom pijesku, do prave pustinjske oaze. Prekrasan zalazak sunca i jahanje na devi za koju Arapi imaju više od 100 različitih imena, a najčešće koriste izraz “pustinjska lađa” jedinstven je doživljaj koji se pamti cijeli život. Neizbježan ritual nakon jahanja deva gotovo svakog turista je napuniti bočicu finim saharskim pijeskom, sitnim poput pudera. Teško je za povjerovati, ali današnja pustinja nekad je bila najveća žitnica moćnog Rimskog carstva. Danas se život u tom pustinjskom dijelu sveo na nekoliko oaza koji nimalo ne sliče na one iz filmova sa par palmi i jednim izvorom vode jer riječ je o pravim malim gradovima sa hotelskim smještajem za brojne turiste i nekoliko tisuća palmi datulja koje sprječavaju uz ekupaliptuse prodor pijeska. Gledajući sa strane izgleda da je to ipak bitka u kojoj će na kraju ipak pobijediti pustinja.

Put Vas dalje vodi preko velikog slanog jezera, Chott El Jerid preko kojeg vodi 90 km duga autocesta, gdje je čest slučaj i fatamorgana, a na nekoliko mjesta prodavači nude pustinjske ruže, jedan od najljepših suvenira iz Tunisa po pristupačnim cijenama uz obavezno cjenkanje.
Nova stanica je oaza Tozeur puna nasada datulja, sa prekrasnom medinom iz 14. stoljeća i zanimljivim botaničkim i zoološkim vrtom u kojem zanimljiv vodič nudi devi coca colu i spaja Monicu i Clintona u ljubavnom zagrljaju. U Tunisu još i valja posjetiti Kairouan, četvrti sveti islamski grad s velikom mošejom iz 8. stoljeća u koju žene (kao i u svaku drugu) ne smiju ulaziti, a muškarci se prije ulaza izuvaju. Minaret je visok 35 metara, a stupovi su iz rimske Kartage, tako da na njima ima i kršćanskih simbola križeva i ribe. Ovaj grad je nekad radi svog položaja bio prijestolnica Arapa. Kao i u svim islamskim kulturama, dnevno se muslimani pozivaju na molitvu oglasom zvona. Osim što je sveto mjesto Kairouan je odlično mjesto za nabavku vrhunskih ručno tkanih tepiha po povoljnim cijenama uz mogućnost plaćanja i karticama. Na kraju sedmodnevnog aranžmana zaista se teško rastati s Tunisom, s veličanstvenom Saharom, s ljubaznim domaćinima i svim čarima Mediterana i Orijenta koji su tu nadohvat ruke.

dates.jpg

Nezaobilazni kus-kus
Nakon brojnih izleta kroz burnu povijest odmora željni turisti traže u kupanju i sunčanju na beskrajno dugim pješčanim plažama Hamameta uz odličnu uslugu i koktele na samoj plaži uz brojne animacijske aktivnosti. Što se tiče individualnih izleta brojni turisti se odlučuju i sami istraživati ljepote Tunisa uz pristupačne cijene taksija koji imaju taksimetar, ali je kao i sve drugo stvar dogovora. Za one koji vole i dobru “papicu” što reći osim da je hrana u Tunisu jeftina, odlična i - jako začinjena. Nacionalni specijalitet: kus-kus, pripravlja se s mesom (ovčetinom i ribom) i povrćem, brik – palačinke punjene jajem i raznim slanim nadjevima, prženo u vrućem ulju. Tuniška hrana pripravlja se na maslinovom ulju i začinjena je korijanderom, ljutom paprikom, kimom i raznim drugim začinima tako da je potreban oprez kod ljudi koji su osjetljiviji. Hrana u hotelima ipak je u znatnoj mjeri prilagođena europskom ukusu. Tipično piće je turska kava, čaj od mente, pivo koje je ipak puno slabije nego naše. Domaća pića koja vrijede probati su buha-rakija od smokve, te timbarin-liker od datulja i vrhunska kvalitetna, ali ne preskupa vina. Voda iz slavine se ne preporučuje za piće ljudima sa osjetljivim trbuhom, jer može izazvati probleme. U prodavaonicama i restoranima se može kupiti voda u bocama, ali posebno obratite pažnju da je konobar otvori ispred Vas, nikad se ne zna!

kus-kus.jpg


Autor: Robert Badinovac