Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Znamenitosti :: El Jem
Hammamet

El Jem

El Jem

Grad je postojao još u doba Feničana, ali nagli napredak doživljava tek polovicom 2. st. zahvaljujući Hadrijanu koji je uveo uzgoj maslina. Krajem 2. i početkom 3. stoljeća Tysdrus, kako se u rimsko doba zvao El Jem, postao je jednim od najznačajnijih gradova rimskog carstva. Bogatstvo grada temeljilo se na maslinama i trgovini.

Gotovo u centru današnjeg naselja smješten je stari rimski amfiteatar. Dao ga je podići rimski prokonzul Gordijan između 230. i 238. godine. Njega su afrički bogataši umorni od plaćanja poreza Rimu 238. proglasili rimskim carem. Gordijan, tada je imao 80 godina, ubio se u svojoj palači u Kartagi nakon samo nekoliko tjedana svoje vladavine.

el jem 4 x 400.jpgAmfiteatar je eliptičnog oblika, a mogao je primiti oko 30.000 gledatelja. To je bio šesti po veličini amfiteatar u rimskom carstvu. Danas je najbolje očuvan amfiteatar u cijeloj Africi.

U amfiteatru su se izvodile razne predstave: inscenacije lova, borbe životinja, borbe gladijatora, smaknuća uhićenika. Neke od predstava prikazane su na mozaicima iz El Jema.

Nakon što su Arapi muslimani osvojili zemlju, amfiteatar je dobio ulogu koju njegov graditelj nije mogao ni predvidjeti; berberska princeza Kahena pretvorila je amfiteatar u utvrdu. Arapi su osvojili amfiteatar, a Kahena i njena pratnja smaknuti su.

Amfiteatar je još jednom poslužio kao utvrda i to 1.695. kad se lokalno stanovništvo pobunilo protiv bega i njegove porezne politike.  Nakon toga, lokalno je stanovništvo počelo odnositi kamene blokove i koristiti ih za gradnju kuća, jer prema vjerovanju lokalnog stanovništva ono štiti kuću od škorpiona.


Autor: Puturist.com