Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Znamenitosti :: Monastir
Hammamet

Monastir

Monastir

Prvo naselje na području današnjeg  Monastira osnovali su još Feničani. U 7. st. Arapi su sagradili ribat za obranu od eventualnih napada s mora. Ribat je još u 11. st. opisao arapski geograf el Bekri kao utvrda unutar utvrde. Kao i ostali ribati podignuti duž sjevernoafričke obale i ovaj je trebao služiti obrani novih islamskih teritorija od kršćana. Prema legendi svatko tko je odslužio barem tri dana u garnizonu u Monastiru, zaslužio bi raj što dokazuje da je strateški ovo mjesto veoma važno. U ribatima su bili smješteni sveti ratnici – murabitini, vrsta redovnika – ratnika koji su vrijeme provodili u molitvi i ratu protiv nevjernika. Često su primali hodočasnike koji su išli u Meku. U slučaju opasnosti stanovništvo iz okolice sklanjalo bi se u utvrdu. Čim se razvila muslimanska flota, ribati gube na svojoj vojnoj ulozi i oni postaju središta vjere. Danas je unutar ribata smješten Islamski muzej u kojem se nalazi zanimljiva zbirka kovanica, keramika iz razdoblja fatimida i abasida, rukopisi iz 8. i 9. st., a posebno je značajan astrolab iz Cordobe iz 927.
U podnožju ribata podignuta je u 9. st. velika džamija.
Na svim plakatima koji danas prikazuju Monastir prikazan je ribat, slikan ili s mora ili s kopna i to iz ugla iz kojeg se vidi i velika džamija.
Monastir je i rodno mjesto prvog predsjednika Tunisa, Habiba Bourguibe. A njegovo posljednje počivalište je također u Monastiru. Bourguiba si je još za života u Monastiru dao podići mauzolej. Gradnja mauzoleja započeta je 1963, a tek 1980. podignuti su minareti. Na kraju, mauzolej je dobio kupole; zelene kupole označavaju mjesto gdje su pokopani njegovi roditelji i njegova druga supruga, a kupola presvučena 18 karatnim zlatom označava njegovu grobnicu. Put koji vodi do mauzoleja izgleda dao veliki pravokutni trg okružen palmama.
Iste godine kad je započela gradnja mauzoleja, počela je i gradnja džamije Habiba Bourguibe. Dvorana za molitvu ima 86 stupova od crvenog mramora i može primiti oko 1.000 vjernika. Na žalost, ne muslimanima nije dozvoljen ulaz u džamiju.
Na samom izlazu iz grada smještena je predsjednička palača; ulaz je dozvoljen samo uz posebne dozvole.
U samom centru grada smještena je medina (danas je medina naziv za stari dio grada) čije su zidinine potpuno rekonstruirane. Prema mnogim stručnjacima, rekonstrukcija zidina nije bila osobito uspješna.
Monastir se može pohvaliti i predivnom gradskom plažom smještenom u srcu grada.
Turistička zona smještena je u okolici i to u području koji se zove Skanes. Tu se nalazi i zračna luka Monastir te golf igralište.


Autor: Puturist