Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Znamenitosti :: Sousse
Hammamet

Sousse

Sousse

Treći po veličini grad u Tunisu utemeljili su Feničani u 9.st. pr.n.e. Prvo poznato ime grada bilo je Hadrumet. Rimljani ga nazivaju Hadrumetum. Tek u 7. st. dobija ime Sousse.
Danas se stari i novi dio grada sreću na trgu Farhat Hached na kojem se nalazi i glavna autobusna postaja, u blizini je željeznička stanica te postaja za kolektivne taksije i luka. S ovog trga široke ulice idu u svim pravcima; najvažnija vodi prema sjevernoj plaži na kojoj su sagrađeni hotelski kompleksi. Svega 7 km sjeverno od centra nalazi se Port el Kantaui. Dok je sjeverno od grada smještena turistička zona, južno su industrijske četvrti.
Stari dio grada okružen je zidinama iz 9. st. dugim 2,5 km. Unutar zidina nalaze se spomenici koje vrijedi posjetiti: Velika džamija, Ribat, Kasba, katakombe, a u Sussu se nalazi i drugi po značaju muzej u cijeloj zemlji. Nezaobilazan je i obilazak bazara u Soussu!
Velika džamija sagrađena je 851. godine. Dao ju je podići aglabitski emir Aboul Abbas Muhamed.
Ribat je podignut krajem 8. st., a toranj visok 27 metara sagrađen je 821. Ovaj toranj izgubio je funkciju osmatračnice nakon što je podignut toranj Kasbe visok 30 metara.
Toranj Kasbe visok 30 metara postao je simbolom Soussa. Sagrađen je 859., a imao je ulogu svjetionika i osmatračnice.
Arheološki Muzej  - izloženi su mozaici pronađeni u Soussu i okolici.
Katakombe su nastale u razdoblju od 2. do 4. stoljeća. Tu je bilo pokopano oko 15.000 kršćana. Svi mozaici pronađeni u katakombama danas su izloženi u Muzeju u Soussu.


Autor: Puturist