Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Tunis :: Hammamet :: Znamenitosti :: Tunis - Kartaga - Sidi Bou Said
Hammamet

Tunis - Kartaga - Sidi Bou Said

Tunis -  Kartaga - Sidi Bou Said
Ovo je sigurno jedan od najljepših jednodnevnih izleta. Auto cestom vozimo se prema Tunisu, glavnom gradu. Iz autobusa vise se farme koje su podigli kolonizatori, Francuzi i Talijani. Prepoznajem ih po kosom krovu prekrivenom crijepom. Danas su uz te farme sagrađene kuće u arapskom stilu. Na sjeveru zemlje je jako plodna i svaki komadić zemlje je obrađen.

Po dolasku u centar glavnog grada krenula sam, kao i svi ostali Avenijom Habiba Bourguibe prema medini tj. starom dijelu grada. Medina izgleda blizu, ali baš i nije; avenija je duga 1.500 metara! S jedne i druge strane trgovine i kafići. Ima i kioska na kojima prodaju CD-e. Tu je i nekoliko dobrih knjižara; većina knjiga je na arapskom i francuskom.

Prolazim ispred katedrale sv. Vincenta. Malo dalje je spomenik povjesničaru i filozofu Ibn Khaldunu.

Da bih ušla u medinu moram proći kroz Bab el Bahr ili Vrata mora, a za vrijeme protektorata nazivali su ih Vratima Francuske. Medina djeluje kao veliki labirint uskih ulica, a s jedne i s druge strane su trgovine (u ovom dijelu medine uglavnom sa suvenirima). Savjet za početnike tj. ako ste prvi put u tuniskoj medini: nikako ne skrećite lijevo ili desno u lateralne uličice! Od Vrata mora vode dvije tzv. glavne ulice. Ako krenete lijevom (koja je ravnija) stići ćete direktno do velike džamije Djamma ez Zitouna (Džamija masline). Od te džamije kratka je šetnja do najljepše terase u medini. Nalazi se u svim vodičima, a s nje puca predivan pogled na grad. Već kod džamije nude se lokalni "vodiči " da Vas za bakšiš odvedu do terase. Na koju će Vas terasu odvesti, ne zna se; sigurno je samo da ćete završiti u nekoj od trgovina!!!

Od Džamije masline (turisti smiju ući u unutrašnje dvorište) spustite se istim putem do Vrata mora. Medina je prepuna trgovina sa suvenirima, barem one ulice koje vode do Džamije masline, jer tuda prolazi najviše turista.

Izlet nas dalje vodi do muzeja Bardo. U tom je muzeju najveća zbirka rimskih mozaika. Obilazak muzeja započinje se punskim dvoranama u kojima se vide stele, maske, statua feničkog boga Baal Hammona, simboli božice Tanit.
 • Kako je muzej smješten u nekadašnjoj begovoj palači, obratite pažnju na strop prostorija na prvom katu gdje je i smješten velik dio mozaika. Svakako pogledajte: mozaik na kojem je prikazan Virgilije (smatra se najvrednijim mozaikom u cijeloj zbirci)
• U istoj sali je mozaik s danima u tjednu koje simboliziraju bogovi
• Mozaik iz Kartage s prikazom gozbe
• Mozaik veleposjednika Juliusaa
• Neptunov trijumf
• Triclinium mozaik iz El Jema
• Mozaik koji prikazuje Odiseja
• Mozaik s prikazom lova
• Utrka kvadriga u cirkusu

Nakon ručka stigla sam u sigurno najljepše naselje u Tunisu – Sidi Bou Said. Gradić je smješten na brdu svjetionika, Djebel Manar. Za vrijeme Feničana tu je bio veliki svjetionik koji je usmjeravao brodove prema Kartagi. Sidi Bou Said u kojem su sve
kuće bijele, a vrata i prozori obojani su u plavo privlačan je mnogim umjetnicima, slikarima, piscima, glazbenicima.

Najpoznatiji lokal u Sidi Bou Saidu je Cafe des Nattes u kojem preporučam čaj od mente. U dane vikenda, poslijepodne Sidi Bou Said pun je mladih Tunižana koji uživaju u jedinstvenoj atmosferi.

U Sidi Bou Saidu možete kupiti suvenire tipične za gradić: krletke za ptice (u tuniskim hotelima obično u njima prikupljaju poštu) i slatkiše na bazi sezama ili badema.

I na kraju izleta sligli smo u Kartagu. Od one slavne Kartage o kojoj smo svi učili u školi ostalo je jako, jako malo. Izlet uključuje obilazak termi Antonia Pia, a to je najbolje očuvani dio rimske Kartage.

Uz same Terme nalazi se predsjednička palača (fotografiranje i snimanje palače strogo je zabranjeno).

Autor: Puturist.com