Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Južna Amerika :: Kuba :: Havana :: Putopisi :: Kuba - Fidel, Salsa, Cuba Libre
Havana

Vezane destinacije

Kuba - Fidel, Salsa, Cuba Libre

Kuba - Fidel, Salsa, Cuba Libre

KUBA – VIVA LA REVOLUCION

Kuba, Fidel, Salsa, Cuba libre

Već nekoliko godina se u društvu ponavljalo: E! A da idemo na Kubu? I otišli smo u Jordan. Onda opet: A da ove godine odemo na Kubu? I otišli smo na Thailand... I kad je pitanje već glasilo: A kamo ove godine idemo na Kubu? – Dogodila se Kuba! Specijalisti medicine sa zapada rekli bi – u zadnji čas – jer na Kubu se mora stići dok je Castro još živ.

Nakon 10 sati leta sletjeli smo u Havanu. Carina je bila jednostavna. Policajke nose minice i čipkaste čarape – Cuba fashion, a i prtljaga je stigla već nakon 2 sata. I još pola sata čekanja u mjenjačnici, ali nema veze.. Kuba, salsa, rum – sve je tu i čeka nas (samo da se naspavamo). Plan je bio prvo obići Kubu, a na kraju se odmoriti u jednom od hotela u Varaderu. U ranu zoru krenuli smo prema Trinidadu, biseru kolonijalne arhitekture iz 18 st. Pod zaštitom UNESCO-a. Rekla bih da su bili štićeni i prije osnivanja UN-a, jer izgleda da nije bilo radova poslije 18 st. Ali svira bend na ulici, već oko podneva zaplesali smo uz prve koktele.

DSC00166.jpg

Ponuda je jednostavna, cuba libre: rum + kola, (malo limuna uz malo sreće), mojito: menta + limun + šećer + rum, trinidad ili santiago ili (ime grada) special: sok od naranče + granadina + rum. I specijalitet iz Trinidada – cumchamchara: med + limun + rum. Ako niste u stanju izgovoriti, znate da vam je bilo dosta. Putovanje se nastavilo u revijalnom tonu, malo autobus, pa malo hrane, muzika svira, mi plešemo, pa malo koktela, bakšiš za muziku, kupujemo CD, kavu bez mlijeka (koje se posebno plaća, ako ga ima) i odmor u busu do slijedeće stanice.

Vodiči nas uvjeravaju da na Kubi vlada siromaštvo i opća neimaština što je zapravo točno, jer je prosječna mjesečna plaća oko 8 EUR, a sapun dolazi u njihove dućane jednom mjesečno. Ali dok slušamo muziku na svakom koraku i promatramo Kubance kako uživaju u nacionalnom sportu – sjedenje na stolcu za ljuljanje, jednostavno ne osjećamo tu težinu življenja.

DSC00263.jpg

Prolazimo kroz Zaljev Svinja i zaustavljamo se uz jumbo plakate koji označavaju mjesto do kojeg su došli 'američki plaćenici' i na kojem se dogodio 'prvi poraz imperijalizma yankeeja u Latinskoj Americi'. Primjećujem da njihovi jumbo plakati nude revolucionarne parole, a naši najnoviji light proizvod bez šećera, bez masti, bez alkohola... bez kojeg ne možemo živjeti! Pa si mislim. Na našim plakatima su manekeni ili 'obični ljudi', a oni imaju Che Guevaru.

I opet se zamislim… Santiago, najsiromašniji dio Kube u kojem je počela revolucija i u kojem je nastala kubanska muzika. 'Hasta siempre comandante' prati nas na svakom koraku – sjajan spoj revolucije i muzike – slušajući pjesmu zaljubih se u komandanta i razumjeh njihovu spremnost za revoluciju... Kad smo već kod ljubavi – postotak razvoda na Kubi je 50 % - imovine nemaju, pa nema ni potrebe da se očuva, država se brine za školovanje djece, crkva je dozvoljena, ali nije utjecajna i reklo bi se da se lako zaljubljuju.

DSC00328.jpg

Upoznajemo i aerodrom u Santiagu. Jedan avion je sletio i putnici se iskrcavaju, a naš avion je u fazi ukrcaja. Navedena situacija dovela je do niza nesporazuma i krivog usmjeravanja putnika za šetnju po pisti, ali se na kraju sretno ukrcavamo i vraćamo na zapad – u Havanu. Sada tek vidimo koliko je velika razlika između 'bogatog' zapada ( Havana i Varadero) i 'siromašnog' istoka (Santiago). Ljude iz istočnih provincija nazivaju Palestincima jer su u potrazi za poslom i novom zemljom za sebe.

U Havani je započela obnova i rade se kulise za turiste. Starice spremno poziraju s cigarom u ustima, žene – odjevene kao cvjećarice s kraja 19 st. ljube turiste (muškarce); za svako poziranje izdvojit ćete 1 konvertibilni pesos ( 1 EUR). Uz ostale povijesne znamenitosti, turisti ipak najviše posjećuju barove u kojima je pio (a i pisao, tj. čekao otisak) Hemingway pa smo se i mi pridružili. U Medikoteci je pio Mojito ( i mi), a u Floriditi Daiquiri (i mi).

DSC00296.jpg

Još jedna vožnja u jaje taksiju i stvarno nam treba odmor.

Krećemo u Varadero, all inclusive raj za turiste. Upitna je isplativost odlaska na Kubu da bi tamo proveli dane na bazenu i pješčanoj plaži, ali razumijem da je teško krenuti dalje, ako je to polazna točka. Uhvatile smo valova koliko smo stige u dva dana, odmorile se u hladu palmi i naša kubanska avantura je već završila. Negdje iznad Atlantika 'Hasta siempre' već je bilo ' Dok palme njišu grane' i na kraju se sve završava tradicionalnim 'vraćam se Zagrebe tebi'. Do neke nove Kube.... 


Autor: Petra Stojanov