Vi ste ovdje: Početna :: Ideje za putovanja :: Sportovi :: Surfers Paradise - Gold Coast
Sportovi

Surfers Paradise - Gold Coast

Surfers Paradise - Gold Coast

Kao što i samo ime kaže, ovo mjesto na istočnoj obali Australije raj je za surfere. Zbog vjetra i valova, na pješčanim plažama uživaju više surferi nego kupači. Vjetar ublažava vrućinu pa nisam nekako osjećala potrebu ići se kupati u otvoreni i ne baš topli ocean, pogotovo što me neki glas u podsvjesti podsjećao da bi tu moglo biti i morskih pasa. Uostalom, trebalo je razviti taktiku kako ući u more i zaplivati, a da me ne poklopi val.

Surfers Paradise je planski izgrađeno hotelsko naselje u sklopu grada GoldCoast, koje osim plaža, hotela-nebodera, dućana i restorana nema baš ništa drugo što bi bilo značajno. Hoteli su zapravo pravi giganti s dvadeset i više katova, meni osobno ružne betonske zgradurine bez duše. Ja sam odsjela u hotelu Ramada, tamo negdje nebu pod oblacima na 19. katu. Istina je da je soba bila reprezentativna, kao što i dostoji tom hotelskom lancu, imala sam i malu kuhinjicu, a s balkona je pucao prekrasan pogled na ocean i plažu, bazene i teniske terene u podnožju, ali i na druge nebodere-hotele postrance. Inače, kad god mogu, izbjegavam ovakve masovne smještaje u bezličnim betonskim zgradurinama, ali u Surfers Pasradiseu to je nužno zlo. Ili sam mogla noćiti u takvom nekom hotelu ili na plaži. Jedino što ima dušu u tom cijelom mjestu je glavna šetnica – ulica koja vodi prema plaži. Iako je i ona novijeg datuma, barem je omeđena nizom palmi i niskih modernih zgrada u kojima su dućančići, restorani i kafići, te maleni shopping centri, a pod joj je ukrašen raznobojnim kockama i raznim mozaicima. To je glavna žila kucavica ovog mjesta i danju i noću. Dućani su otvoreni do 22 sata (neki čak i do 23 sata), Hard Rock Caffe, Pizza Hut, McDonald's, Ocean Cafe i brojne druge radnje brze hrane i zabave na raspolaganju su vam cijelu noć. Ima tu radnji s društvenim igrama kao što su biljar, pikado, automati i slično, ima kockarnica, ima i streep-tease barova i sex-shopova. Za svačiji ukus i razonodu.

Surfers Paradise jedino je mjesto u pokrajini Queensland gdje su dućani otvoreni do kasno u noć. Od dućana, tu se nalaze oni svjetski poznatih i manje poznatih marki, nekoliko duty freeja, te dućani sa suvenirima, i nekim krpicama „Made in China“, batik pareićima za plažu „Made in Thailand“, badićima, japankama, torbama, ručnicima i drugim potrepštinama za plažu, majicama s (ne)maštovitim natpisima Volim Australiju, Volim Gold Coast, Volim Surfers Paradise, Australskim zastavama na svemu i svačemu i tako to. Ništa posebno niti autohtono. Tu nisam našla one male lutkice koale ni one aboridžinske suvenire kao što se mogu kupiti u Sydneyu. Sve je podređeno sunce-plaža-more turizmu, a sudeći po broju kafića, noćnih barova, te broju i opremljenosti sex-shopova i streep-tease barova - i raskalašenom noćnom životu. Ako vaš boravak u Surfers Paradiseu obuhvaća srijedu ili petak, onda ćete imati priliku razgledati i doživjeti lokalni market na obali. Naime, samo u te dane, od kasnog poslijepodneva do 22 sata, odvija se sajam sa stotinjak štandova  postavljenih duž šetnice uz obalu, između ulice Hanlan i avenije Elkhorn. Jedino ovdje možete pronaći neke relativno zgodne lokalne proizvode, suvenire ili poklončiće od rukotvorina, umjetničkih djela, kozmetike, proizvoda za kuću, nakita i muzike, na dalje.

Što se hrane tiče, ona je u hotelima izvrsna, pa ako ste uplatili puni pansion ili barem polu-pansion, ne morate se bojati – hrana je ukusna jer im hotelski restorani i međunarodni šefovi kuhinja moraju odgovarati broju zvjezdica koje krase hotel, odnosno, svjetski poznatim hotelskim lancima kojima pripadaju. Alternativno, možete jesti i vani. Izbor restorana neće biti lak zbog njihovog velikog broja i atraktivnosti, od restorana specijaliziranih za ribu i plodove mora do sushi, tajlandskih i kineskih restorana. Najtrendy restorani su u Aveniji orhideja, pa ako želite biti viđeni - stol vas tamo čeka! Ja nisam od onih koji žele biti viđeni, ali volim sve vidjeti, pa sam brzinski snimila situaciju i klisnula.

Surfer Paradise pobrinuo se za brojne aktivnosti za razonodu i podizanje adrenalina, pa osim surfanja i sunčanja možete npr. igrati kriket i minigolf, unajmiti brod, isprobati bungee i flycoaster, ići na piknik BBQ, upisati školu surfanja i drugih vodenih sportova ili možda kung-fu akademiju, posjetiti muzej voštanih figura, (a ljubitelji umjetnosti mogu posjetiti i nekolicinu galerija) zaroniti u podmorje, ići brodom gledati kitove itd. Nadalje, možete i uživati u brojnim spa i luksuznim tretmanima, kineskoj masaži i drugim vrstama masaže, a tu su i fitness centri i saloni ljepote. Ja sam imala premalo dana da sve ovo isprobam. Šmrc!

Oni kojima je smisao života ili barem godišnjeg odmora surfanje i tulumarenje – naći će ovdje svoj raj na zemlji. Slobodno možete učestvovati ili samo prisustvovati utrkama surfera ili natjecanju u odbojci na pijesku te izboru za Miss Indy. Nudi vam se i mogućnost nezaboravne proslave rođendana (proslava rođendana za slavljenika i ekipu u trajanju od čak 21 dan uokolo samog datuma rođenja) ili uplatite tzv. turu po diskoklubovima. Oni zahtjevniji, kao ja, neće se naći u ponudi ovog (pre)razvikanog mjesta, pa im ne preostaje ništa drugo nego uplatiti kakav zgodan izlet. Na sreću, na samoj šetnici ima dosta turističkih agencija koje nude izlete od ronjenja na koraljnim grebenima do posjete unutrašnjosti zemlje. Ja sam izabrala sljedeće izlete: razgled Brisbanea, glavnog grada pokrajine Gold Coast, posjet u sirotištu koala i farmi ovaca Lone Pine Coala Sanctuary i izlet u unutrašnjost Queenslanda - u nacionalni park Lamington National Park/ O'Relly's – odličan način za upoznavanje australske flore i faune.

Izlete u Brisbane i Lone Pine Coala Sanctuary te posjet farmi ovaca detaljnije sam opisala u putopisu Brisbane, pa ako ste raspoloženi i ako vas zanima, bit će mi drago da bacite pogled na njih. Međutim, ovo je pravo mjesto da detaljnije spomenem izlet u zaleđe Goldcoasta - u nacionalni park Lamington.
U unutrašnjosti Gold Coasta nalazi se šumovito brdsko područje Green Mountines. Tu je i nacionalni park Lamington National Park / O'Relly's u kojem caruju šarene papigice. Crveno-zelene ili crveno-plave, prekrasne su i ima ih na stotine. Baš kao i klokani, vrebaju tko ima hranu za njih i onda hrabro slete na ruke, ramena, glavu i kljucaju zrna iz ljudskih ruku. Preporučujem obući majicu dugih rukava ili vestu jer će vas izbgrebsti i iskljucati. Mene su cijelu izgreble s kanđama na nožicama i iskljucali pohlepno jedući zrnje. Dobro, kad preživite invaziju papiga, spremni ste za avanturu po šumi u duhu Indiana Jonesa. Susret s drvećem čija se visina ne može okom odmjeriti i čija su debla široka preko 2 m, a imaju i zračno korijenje, te hodanje po visećim mostovima razapetim između krošnji drveća ili pak penjanje na vidikovac izgrađen na najvišoj krošnji drveta s kojeg puca panoramski pogled na Green Mountines, stvarno vam pruža dah avanturizma koji vam je cijelo vrijeme nedostajao, a niste ni bili svjesni toga.
Tako, malo flore, malo faune, malo sunca i mora, pa sam čak i ja koja ne surfam dobro provela svoj godišnji na Zlatnoj obali – u Surfers Paradisu.

Da se još malo vratim nazad u grad – vjerujem da će za obitelji s djecom biti zanimljivo ići u obilazak mjesta Surfers Paradisea specijalnim autobusom u obliku patke - Adventure duck i Aquaduck – koji voze po kopnu pa onda zaplivaju tj. zaplove po moru i kanalima, pri čemu omogućavaju odličan pogled s mora na obalu tj. na hotele-nebodere, vile bogatih i slavih te dugačku pješčanu plažu.

I još nešto, noćna šetnja plažom pruža poseban ugađaj. Iako sam u šetnju plažom nadobudno krenula u cipelama, već nakon nekoliko koraka sam se opametila i skinula sandale. Kako noga propada duboko u pijesak, tako lavina pješčanih zrnaca prodire i kroz najsitnije rupice pa obuća stvarno nema nikakvog smisla. Tako bosonoga, sjela sam u mekani topli pijesak koji je još uvijek čuvao dnevnu toplinu i slušala šum valova te pokušala pojmiti beskraj oceana koji se ispružio predamnom. I tad su mi kroz glavu prošle sve drage osobe za koje sam poželjela da su u tom trenu samnom, tamo dolje, a ne negdje gore, na drugoj strani Zemaljske kugle. Ne zato da bih ja imala društvo, već zato da i one dožive sve što ja proživljavam. To je ipak neprocijenjivo. Ne biste vjerovali, meni je tada jako nedostajao moj četiri godine mlađi brat, s kojim sam se inače stalno svađala i prepucavala (bratska ljubav). U tim mi je trenucima bilo žao što i on nije samnom pa da sve vidi i doživi što i ja. Čovjek bi mislio da će ti najviše nedostajati dečko tj. cura (suprug/supruga iliti bolja polovica), no na kraju ispada da ta plaža usred noći u tebi probudi neki čarobni osjećaj i iz dubine tebe izvuče ono zaista iskreno i čisto, što nikad ne bi očekivao.


Autor: Martina Dragojevic-Trcol