Vi ste ovdje: Početna :: Travel Tips :: Razno :: Suveniri
Razno

Suveniri

Suveniri

Kada smo u nekoj stranoj državi, u nekom stranom gradu, opijeni dojmovima i šarmom novotarija koje smo vidjeli, obično se čim opazimo dućan sa suvenirima zaletimo  tamo što brže možemo. Onda slijedi "vaganje", ne možemo se odlučiti,... ispitivanje cijena, cjenkanje, pa često u nedoumici kupimo i po nekoliko suvenira kako bi nas podsjećali na ove lijepe trenutke kada se vratimo doma.
No, što obično biva s tim našim suvenirima? Ne znam što se dešava u vašim domovima, ali znam što je kod mene.

Prvo sam kupovao tipične stvari poput npr. maketa Eiffelovog tornja. Kada sam shvatio da mi te stvari doma skupljaju prašinu, i ne samo da nemaju neku svrhu nego su i police već pune, počeo sam se pitati: Što sada?

Onda sam počeo kupovati malo "korisnije" stvari - npr. majica Universitee Sorbonne. Ali došao sam do toga, da sam imao više "suvenirnih" majica, nego svakodnevnih. 'Ajmo iz početka...

Što sada? Onda sam došao na "originalnu" ideju. Počeo sam kupiti kao manijak pijesak iz Sahare, s Kariba, ogroman koralj s Maldiva, vulkansko kamenje s Tenerifa,... pretovario sam kilograme i kilograme pijeska i kamenja preko granice. Pa je na kraju i to završilo negdje na dnu ormara, dok jednom nisam krenuo u generalnu čistku. Sve sam pobacao van, od suvenira do pijeska.

Više ne kupujem suvenire. Najveća uspomena su mi lijepa sjećanja i interesantne fotografije. Kada bih zbrojio vrijednost svih suvenira koje sam tijekom života kupio, vjerujem da bih si mogao priuštiti jedno lijepo putovanje. Danas mi je jednostavno nekako čak i smiješno kada gledam turiste, iz svih krajeva svijeta, kako se izbezume i hrle u kupovinu raznih "tričarija" - pustinjske ruže, cigare, lepeze, CD-ovi (koje vjerojatno neće nikada slušati)... S takvim žarom biraju, kao da je ne znam kako važna odluka... Zar je bitno kakvog je oblika predmet koji nam doma skuplja prašinu? I ne samo da skuplja, nego i otežava brisanje prašine s polica...


Autor: Puturist.com