Vi ste ovdje: Početna :: Travel Tips :: Turistički rječnik :: City breaks
Turistički rječnik

City breaks

City breaks
City break predstavlja kratak odmor u velikom gradu, obično preko vikenda i  po niskoj cijeni. 
To su kratka putovanja u najčešće važnije gradove, provedena ili bazirana u određenom gradu, koja, ukoliko ih organizira turistička agencija obično uključuju hotelski smještaj (u hotelu na bazi polupansiona ili samo noćenje s doručkom) i prijevoz (autobusom, zrakoplovom, željeznicom, brodom),  te razgled grada i  prilično su jeftina. 

City break možete i sami organizirati i na njega otići u vlastitom aranžmanu zrakoplovom, autobusom, vlakom ili brodom, vašim osobnim vozilom ili rent-a-car-om. 
Posljednjih godina odlasci na putovanja i odmore tipa city breaks u stalnom su porastu. To je razumljivo jer ovakav tip putovanja tj. odmora ne zahtjeva previše vremena i novca, a promijenit ćete ambijent, pobjeći ćete od svakodnevnih poslova, stresa i obaveza i posjetiti drugu zemlju, drugu kulturu i povijest.Jednostavno ćete se nakratko prebaciti u neki drugi „film“. 

City break dobar je za kraći godišnji odmor, pogotovo u slučaju nedostatka dovoljnog broja dana za neki veći godišnji odmor. Naime, za city break dovoljan je jedan dan godišnjeg koji se spoji s vikendom npr. petak ili ponedjeljak,  i imate cijela tri dana za putovanje. Obično je potrebno jedan do dva dana za razgled grada i posjete znamenitostima i pokojem muzeju,  barem pola dana za shopping  i eventualno, ako imate vremena, jedan dan za neki izlet. 
Koliko god malo slobodnih dana imali tj. ko što jeftiniji, potražite specijalne ponude kod turističkih agencija, raspitajte se za cijene kod zrakoplovnih prijevoznika, autobusnih prijevoznika, željeznica i sl., prosurfajte netom, potražite specijalne ili last minute ponude. 

Pretražite i naše ON-LINE PONUDE.liko god vaš odmor kratak bio i koliko god vaš budžet ograničen bio, potrudite se da iz tog putovanja izvučete najviše što možete, a mi ćemo vam u tome pomoći. 

Pripreme za individualno planiranje city breaka:

1. Odaberite GRAD:
najčešće neki od važnijih i atraktivnih europskih gradova koji vas privlači i zanima ili u kojega  iz bilo kojeg razloga imate želju ili potrebu otići 

2. Odaberite PRIJEVOZNO SREDSTVO: autobus, željeznica, zrakoplov, brod, rent-a-car, osobno vozilo 
Obzirom da na raspolaganju imate tek nekoliko dana, važno je da što manje vremena potrošite na transport, a što više na vaš odmor. 
Prijevozno sredstvo odaberite ovisno o dostupnosti, o tome koliko će put od vaše kuće do odredišta trajati i koliko će vas koštati, je li red vožnje odgovarajući i sl.
Kako je većini putnika važno da prijevoz bude 

3. Odaberite SMJEŠTAJ: hotel, hostel, privatni smještaj
Ovisno o vašim potrebama, željama i očekivanjima odaberite odgovarajući hotel, hostel, apartman, privatni smještaj odnosno neki drugi oblik smještaja. Vodite računa o tome što od smještaja trebate i očekujete, gdje se nalazi (lokacija na planu grada tj. udaljenost od centra ili nekog drugog dijela grada koji vam je potreban, okružje hotela npr. prometna i bučna ulica, blizina diskoteke, i sl.) i tko su uobičajeni gosti (u nakim hotelima odsjedaju većinom muškarci pa nisu preporučljivi za žene koje putuju same, neki nisu gay&lesbian friendly, neki primaju kućne ljubimce, dok neki uopće ne primaju djecu i slično).  Zbog toga se preporučuje da prilikom izbora hotela prosurfate webom i pročitate utiske gostiju koji su tamo odsjeli prije vas. Također valja imati na umu da se kategorizacija hotela može razlikovati od zemlje do zemlje pa broj zvjezdica koje u jednoj zemlji označava određenu razinu kvalitete u drugoj zemlji može predstavljati nižu razinu kvalitete.

Za jeftiniji smještaj potražite specijalne ponude kod turističkih agencija, direktno kod hotelijera, na webu, uključujući i naše ON-LINE PONUDE

4. Odaberite TRANSFER do hotela
Već kod kuće se informirajte o raspoloživim oblicima transporta od zračne luke/željezničkog ili autobusnog kolodvora/brodskog pristaništa do vašeg hotela/smještaja. Pogledajte redove vožnji i cjenovne tarife svih oblika javnog prijevoza (autobus, tramvaj, metro itd.) koji voze do neposredne blizine vašeg hotela, ali i cijenu taksija te drugih oblika organiziranog prijevoza kao npr. turističkih shuttleova.  Saznajte naplaćuje li se dodatno (i koliko) prijevoz prtljage.  Za usporedbu zatražite ponudu vašeg hotela za njihov službeni transfer pa usporedite cijene i odaberite što vam se više isplati.  Imajte na umu da cijena ne bi trebala uvijek biti presudna, jer vam se ponekad više isplati uzeti hotelski transfer umjesto da gubite vrijeme čekajući gradski prijevoz, gužvajući se u gradskom autobusu ili tramvaju, krećući se brzinom puža kroz prometnu gužvu ili noseći tešku prtljagu uz / niz brojna stepeništa metroa, presjedajući više puta i slično. Često je hotelski transfer  preporučljiv ako ste prvi puta u gradu, ako se žurite na sastanak ili ako ste stigli tokom noći pa nema odgovarajućeg javnog prijevoza. 

5. Odaberite ZANIMLJIVOSTI I MUZEJE koje ćete posjetiti
Upoznajte grad unaprijed. Prikupite brošure različitih turističkih agencija, kupite tiskani vodič  ili prosurfajte webom u potrazi za informacijama te izradite popis znamenitosti i muzeja koje valja posjetiti. Isprintajte kartu grada i na nju ucrtajte njihove lokacije. Ovisno o njihovom smještaju, tj. međusobnoj blizini, sami si organizirajte put i redoslijed obilaska. Na ovaj način bolje ćete organizirati svoje vrijeme. Budete li se ovim vodičem vodili pri razgledu grada, bit ćete sigurniji da ste vidjeli sve što ste željeli, spriječit ćete lutanje i potrošit ćete manje vremena. Za razgled muzeja ili znamenitosti za koje se naplaćuje ulaz, unaprijed provjerite postoji li neki dan u tjednu ili doba dana kad je ulaz slobodan, pa to iskoristite. Također uzmite u obzir i ponudu city card kartica za razgled grada, koja bi vam mogle dobro doći. 

6. RESTORANI i prehrana
Bilo bi dobro unaprijed se informirati o tipičnim jelima, restoranima, cijenama, kvaliteti hrane, lokaciji restorana i sl.  Ukoliko želite proći jeftinije, možete kupiti tzv. pizza-cut, hot-dog ili neku drugu „brzu hranu“, ili pak u nekoj lokalnoj prodavaonici hrane ili supermarketu kupite sastojke za neki sendvič ili obrok kojega si sami možete spraviti. 
7. Odredite vrijeme za SHOPPING
Nakon što razgledate grad dozvolite si malo slobodnog vremena za shopping (barem za suvenire). U shopping možete ići poslije podne ili pred večer, kad sunce polako zalazi pa se više ne može kvalitetno razgledavati grad i fotografirati, ili kad je loše vrijeme npr. kiša. Poslije većeg shoppinga po mogućnosti idite odmah u hotel tako da vrećice s kupljenom robom ne morate nositi sa sobom još cijeli dan.
Unaprijed se informirajte o tome što od proizvoda valja kupiti i što se isplati kupiti, koji su tipični suveniri, označite si glavne shopping ulice tj. shopping zone,  u vodičima ili na webu saznajte gdje se kupuje jeftinije. 

8.  IZLETI
Ukoliko raspolažete dovoljnim brojem dana pa vam nakon razgleda grada ostane još koji dan za neki izlet, to svakako valja iskoristiti. Stoga se, u  gradu kojega razgledavate ili možda još kod kuće, informirajte o mogućim izletima u okolicu grada i načinu prijevoza. Raspitajte se malo i istražite ponude lokalnih agencija i eventualno  u nekoj od njih uplatite izlet ili jednostavno na lokalnom kolodvoru (bus/željeznica) ili u  luci (ukoliko se radi o prijevozu brodom), kupite kartu za prijevoz i cijeli si izlet organizirajte sami. 

Autor: Puturist.com