Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Putopisi :: Kebap, kolači i dobra zabava
Istanbul

Kebap, kolači i dobra zabava

Kebap, kolači i dobra zabava

Ako ikako imate priliku za putovanje, ne propustite upoznati Istanbul. Milijunski grad koji će vas ostaviti bez daha, očarati svojom kulturom, oduševiti kuhinjom, gdje je shopping garantiran, a zabava traje do kasno u noć.

Gle, utrpaš se u avion s grupicom kao i ja, zbuksaš se u hotel i onda te prvo otfuraju na večeru. Ja sam prvi put bila tamo i odlučila probati sve što se da. Kako smo imali izvrsnog vodiča, samo sam sljedila njegove upute... ovo ti je super, to ti je mljac... i tak... oduševili su me njihovi namazi od sira s kojekakvim travama i začinima, između ostalog i vinovom lozom - definitivno probati. Mislim da su u mesu specijalci, dakako možete probati sve osim svinjetine. Piletina i janjetina su poželjne na sve moguće načine i u svim kombinacijama. Jedina stvar koja mi se nije svidjela bila je vinova loza punjena s rižom. Ne, ne za moje nepce... Ah, naravno, sve morate zaliti Efesom (pivce za živce) ipak ste u Turskoj i tu nema Karlovačke ni Žuje. (Piva je mrak.)
Desert kao i svuda na svijetu stiže na kraju. Tri kolačića koja kad ugledate rekli biste da su vam to dali za zagrijavanje, ali vjerujte, to je tako slatko i ukusno da jednostavno ne možete pojesti više od ponuđenog. (ako moj vodič nije mogao, onda zaista...).

efes x 300.jpg

Drugi dan je krenula avantura, razgledavanje starog grada, šetnja po sultanovj tvrđavi Topkapi, svakako ne štedite na krati za ulaz jer ima se što za vidjeti i proći će vam cijeli dan. Zlato, srebrno, slonovača, ebanovina, smaragdi, najveći biseri i dijamanti nalaze se upravo ovdje. Meni je bila zanimljiva prostorija gdje su obrezivali "malce", sva u šarenim plčicama, tirkiznog tona koji je tako specifičan da ga se može vidjeti gotovo na svakom kutu. Velika izložba kineskog porculana, oružarnica, sulatanove odaje, prijestolje od 400 kg zlata... aaaaaa, ma ogromno bogatstvo... kad vas savlada umor, sjednite na vidikovcu i pojedite nešto i popite kavu.... ipak vas čeka dug dan.... a gdje je još noć...

topkapi 5 x 200.jpg

Shopping, turska kupelj i noćni provod!
Hm, tako je kad te nepce zagolica... Za one koji nisu takvi gurmani ima pregršt drugih stvari kojima mogu ispuniti vrijeme. Shopping je OBAVEZAN! Svakako morate otići na GRAND BAZAR u potragu za "markiranom" odjećom - ako vas to "pali". Oriđiđi košulje s krokodilom, Polo, Golfer, Prada, "Gabbane" i sve što možete zamislliti možete pronaći ovdje za sitne novce. Nemojte nasjesti na prvu cijenu koju vam trgovac lupi, obično je ona i tri puta veća od one za koju ćete na kraju kupiti taj komad odjeće. Košulje već za 40 kn, čarape za 15 kn (5 pari - Nike, Adidas ili što već), Puma tenisice već za 150 kn. Srebra, zlata, tkanina, - ko u priči, stani i gledaj... Zapravo, ako i niste raspolaoženi za cjenkanje na brzinu proletite bazarom jer ćete izgubiti živce s bezbroj istih pitanja "Where you from? How much you want. You need this..." A zapravo može biti i zabavno. Nemojte se dati nagovoriti i kupiti nekakav kaput s tigrastim uzorkom koji je uporni trgovac uspio navući na vas i uvjerava vas da je to baš za vas, da vam stoji savršeno i dat će vam ga za neku sitnu lovu. NE! Vama to zaista ne treba.

grand bazaar x 300.jpg

Egipatsku tržnicu posjetite samo da vidite sve te boje začina i kolača koji se tamo prodaju. Jeftinije je nego na bazaru, a i dalje se možete cjenkati.

Samo da ne zaboravim, obavezno otiđite u tursku kupelj, nešto nesvakidašnje. Podsjeća na naše saune, možda djeluje prljavo, ali kad vas teta stane masirati zaboravite na sve brige i poželite da ne prestane. Dobijete masažu cijelog tijela s peelingom i još vam kosu opere i vas cijelog! Osjećaj je predobar. Nakon toga popite svježe ocijeđeni sok, skočite do hotela na laganu okrepu, a onda opalite u grad, u Ulicu Istiklal i zavirite u jedan od mnogih noćnih klubova. Sve radi, velika je gužva i svi vas vrbuju da uđete baš kod njih. Na repertoaru ćete pronaći od house, rapa, hip hopa i domaće turske glazbe u svim verzijama: domaće, rok, pop i kako to već ide - kao kod nas, samo što nemate pojma kome pjeva, koga pljuje ili za kim plače komad kojeg ste snimili na coveru CD. Strašno, ali vrijedi vidjeti.

hamam x 300.jpg

(Opaska: ima za kupiti CD komercijalne zapadne glazbe. Cijene se kreću od 50 na više kn. Mislim da nećete baš profitirati, osim ako ne naletite na neki totalni popust.)

Piva u discu je oko 5 turskih lira što je cca 16 kn. Ipak jednom ste u Istanbulu pa nemojte štediti. Tulum je zagarantiran. Juice votka je 10 t. lira. I tako, nije baš badava. U dućkasima - kioscima, je piva 0,5 l ispod 8 kn (naravno Efes), cigarete su jeftinije nego kod nas (Marlboro je oko 16kn).

Po povratku iz diska obavezno svratite na neki brzi kebap poslije cjelonoćne tulumarke. Gužva je i u pet ujutro pa nemojte misliti da ćete samo tako doći do hotela.

Eto, ako vas nisam uvjerila sad, neću nikad.

p.s. nemojte jesti dagnje koje se prodaju na ulici, može vam pozliti osobito ako imte osjetljiv želudac.


Autor: Sandra B.